Антитерористичният съд даде смъртна присъда на тридесетгодишен пакистанец заради богохулни коментари за пророка Мохамед във Facebook. Това е първият в историята случай на смъртна присъда заради публикация в социалната мрежа.

Антитерористичният съд в Бахавалпур призна 30-годишният пакистанец Таймур Раза (Taimoor Raza) за виновен в оскърбяване на пророка Мохамед в социалната мрежа Facebook. The Guardian допълва, че обвиняемият е бил арестуван още миналата година. Раза влязъл в дискусия във Facebook с потребител, който се оказал агент за борба с тероризма.

Съдът не публикува цитати от този спор в социалната мрежа. Адвокатът на Таймур Раза съобщи, че първоначално обвиняемият е трябвало да бъде съден по член 298А на местния наказателен кодекс, за което се предвижда затвор до 2 години. Но по-късно е бил вменен член 295С за оскърбление на пророка Мохамед.

Богохулството се счита за много сериозно престъпление в Пакистан, където по-голямата част от населението изповядва исляма. Пакистанските власти специално издирват в социалните мрежи потенциални нарушители на закона и често искат помощ от Twitter и Facebook за идентифициране на потребителите, уличени в богохулство. Хората също могат да докладват за подобни прояви чрез SMS.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари