fbpx
9.8 C
София

Звукозаписните компании съдят всички, които хостват проекта Youtube-dl

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Звукозаписните компании Sony Entertainment, Warner Music Group и Universal Music заведоха В Германия дело срещу доставчика Uberspace, който хоства официалния уебсайт на проекта youtube-dl. В отговор на по-ранно извънсъдебно искане за блокиране на youtube-dl, компанията Uberspace не се съгласи да премахне сайта и не се съгласи с предявените претенции. Ищците настояват, че youtube-dl е софтуерен инструмент за нарушаване на авторските права и се опитват да представят действията на хостера Uberspace като съучастие в незаконното разпространение на нелегален софтуер.

Генералният директор на Uberspace смята, че делото няма правно основание, тъй като youtube-dl няма възможност за заобикаляне на защитните механизми и само предоставя достъп до публичното съдържание, което вече е налично в YouTube. YouTube използва DRM защита, за да ограничи достъпа до лицензираното съдържание, но youtube-dl не предоставя каквито и да било средства за декриптиране на видео потоците, кодирани с помощта на тази технология. По отношение на своята функционалност youtube-dl прилича на специализиран браузър, но никой не се опитва да забрани например Firefox, защото дава достъп до видеоклиповете с музика в YouTube.

Ищците са на мнение, че извършеното от програмата youtube-dl конвертиране на лицензираното стрийм съдържание на YouTube в нелицензирани файлове, които всеки може да изтегли, е нарушения на закона, понеже по този начин става възможно да се заобиколят използваните в YouTube технологични механизми за ограничаване на достъпа. Обръща се специално внимание на заобикалянето на технологията за защита cipher signature (rolling cipher), която Хамбургският областен съд счете за законна технологична защита и по този начин създаде прецедент.

Опонентите заявиха, че тази технология няма никакво отношение към механизмите за защита от копиране, криптиране и ограничаване достъпа до защитеното съдържание, понеже е само една видима сигнатура на видеото в YouTube, която съвсем лесно се вижда в кода на уеб страницата и само идентифицира съответното видео. И още, във всеки един браузър този идентификатор може да се види в кода на страницата и оттам да се вземе линка за зареждане.

Според юристите от организацията Electronic Frontier Foundation (EFF), проектът Youtube-dl не нарушава закона тъй като криптираната сигнатура на YouTube не е механизъм за противодействие срещу копирането, а се отнася просто към добросъвестното използване на линковете. Преди време асоциацията на звукозаписните компании на Америка (RIAA) се опита да блокира youtube-dl в GitHub, но не успя и проектът бе върнат в своята директория на хранилището.

Според водещите юристи на компанията Uberspace, този съдебен процес има за цел да създаде опасен прецедент или фундаментално решение (fundamental judgment), които в бъдеще могат да се използват за оказване на натиск и на други компании в подобни ситуации.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини