fbpx
3.8 C
София

Здравните инструменти и смарт устройства помагат само на хората с високи доходи

Най-четени

Дигиталните продукти и инструменти, които помагат на хората да следят здравния си статус и ги стимулират към повече физическа активност, не са ефективни за хората, които получават по-ниски доходи, според нов мета-анализ. В едно от най-всеобхватните изследвания за установяване на въздействието и ефектите на услугите за подобряване на здравния статус и поведението на хората с различни нива на доходи, авторите на изследването показват, че интелигентните здравни устройства и приложения помагат за повишаване на нивата на физическа активност за хора с висок социално-икономически статус.

Откритието подкрепя аргументите, че дигиталните здравни платформи могат да доведат до увеличаване на пропастта в здравния статут между отделните групи хора по доходи и че са предназначени за хора с повече пари и по-високо образование.

Новият анализ разглежда 19 проучвания, които тестват дали известявания под формата на текстови съобщения, уеб базирани подкани или други подобни инструменти могат да подтикнат хората да увеличат нивото си на физическа активност. Във всички проучвания поведенческите инструменти не са показали висока ефективност при хора с нисък социално-икономически статус, дори когато те са работили в среда с по-богати хора.

Цифровите здравни инструменти често се описват като едни от най-добрите начини за намаляване на неравенството и проблемите с личните грижи за здравето ни, тъй като могат да ни дадат съвети за полезни здравни интервенции на сравнително ниска цена и в достъпна форма. Все повече хора получават достъп до устройства и инструменти за интелигентен здравен контрол. Това ново проучване обаче показва, че дори когато хората с високи и с по-ниски доходи имат достъп до цифрови здравни инструменти, тези инструменти не намаляват непременно пропастта и различията в здравния статус на хората.

Авторите на изследването посочват няколко причини, поради които това може да е така. Хората с по-нисък социално-икономически доход са по-склонни да имат по-ниска електронна здравна грамотност, което означава, че са по-малко склонни да използват технологиите, за да подобрят здравния си статус. Те може да не са в състояние да се ориентират толкова ефективно в инструментите за физическа активност или да ги прилагат. Те също може да нямат толкова време, колкото по-богатите потребители, за да правят нещата, които предлагат цифровите инструменти – като например да ходят по-често на разходки, да тренират по-активно във фитнес зали и т.н.

Този анализ разглежда специално дигиталните инструменти, които имат за цел да засилят физическата активност, но авторите на изследването пишат, че е разумно да се предположи, че ще има същия модел в програмите, насочени към други видове здравно поведение. Тъй като здравето става все по-дигитализирано – с приемането на електронни здравни досиета, въвеждането на повече системи, които проследяват пациентите у дома, и преминаването към телемедицината – да разберем как технологичните промени изострят неравенството става още по-критична задача.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини