fbpx
5.3 C
София

Здравни работници са установили, че във флаконите от ваксината на Pfizer има една доза повече от обявеното

Най-четени

Когато здравните служители са започнали да прилагат първите дози от ваксината на Pfizer и BioNTech в САЩ тази седмица, те забелязали нещо странно. На дъното на малкия стъклен флакон е открита една допълнителна доза.

„Първоначално здравните работници са смятали, че са прилагали ваксината неправилно, тъй като във флакона е останало не малко количество, равняващо се приблизително на още една доза, след като те са изтеглили петте дози, спрямо обявеното количество“, казва пред The New York Times Ерин Фокс, старши директор по фармацевтични изследвания в Университета в Юта. „Изпратиха ни снимка и ни запитаха, дали можем да използваме тази допълнителна доза?“

В сряда Администрацията по храните и лекарствата на САЩ обяви в Twitter, че здравните работници могат да използват тази допълнителна доза. Те могат да използва всяка една пълна доза, която е съхранена във флакон, но не могат да съберат достатъчно количество за една доза от остатъците в няколко отделни флакона, предупреждават от Агенцията.

Поставянето на една доза повече от обявеното количество ваксина във флаконите може да изглежда странно за компания, особено че представлява доста значителна грешка в дозирането, която до известна степен буди притеснение, предвид колко деликатна и сериозна е нейната работа. Но всъщност това е стандартна практика при всички инжекционни лекарства и ваксини. Така например, при изтеглянето на необходимото количество за дозите от флакона, може да доведе до загуба на малки количества – при прехвърлянето им в спринцовката, подготовката за инжектиране (което кара медиците да изтеглят малко по-голямо количество, което след това регулират при подготовката на инжекцията), което е наложило практиката фармацевтичните компании да доставят по-голямо количество от обявените дози. Загубите от спринцовките и боравенето с флаконите може да е от порядъка на няколко микролитра, но всяка една загуба е от значение. Именно затова компанията Pfizer обявява, че флаконът съдържа пет дози от ваксината, но не зарежда точно необходимото количество за пет дози, а допуска известно отклонение над това количество, за да гарантира, че няма да има случаи на пациенти, които са получили по-ниска доза. Изглежда при новата ваксина срещу COVID-19, при някои здравни работници загубите не са били особено високи, което е оставило във флакона една допълнителна шеста доза, която биха могли да използват.

Често фармацевтичните компании не оставят чак толкова голямо количество, което да е достатъчно за още една допълнителна доза. Ако във флакона има прекалено голямо количество, има потенциал да се даде на пациенти погрешно количество от лекарството, или пък здравните служители да бъдат изкушени да злоупотребят с остатъците – като например да ги продават на черния пазар. Освен това, за фармацевтичните компании понякога може да бъде изключително скъпо да включват прекалено много допълнително количество във флаконите от своите продукти.

Именно това беше причината, поради която през 2015 г. FDA излезе с насоки към фармацевтичната индустрия, за да помогне за разбирането на това колко допълнително дозиране е приемливо за продуктите. Насоките обаче са доста неясни – тъй като има много различни видове лекарства и ваксини, които се инжектират, няма как да съществува универсално правило за това колко допълнително количество може да бъде включено. За флаконите, които са предназначени за една доза, FDA препоръчва да не се оставя допълнително количество, което да е необходимо за още една цяла доза. Но при медикаментите с флакони с много дози, каквато е ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech, препоръката е просто, че не трябва да се съдържат повече от 30 ml лекарствен продукт, като в предписанията е посочено, че изключение може да бъде направено при „специфични обстоятелства“.

Флаконите с ваксина от Pfizer / BioNTech попадат в този диапазон на изключенията. Всеки флакон съдържа само 0,45 ml ваксинен материал, който след това се разрежда с 1,8 ml физиологичен разтвор. Тъй като всяка доза е само 0,3 ml, това определено е достатъчно за една допълнителна доза, дори и за две, но все пак това е далеч по-малко от границата от 30 ml, която FDA препоръчва.

Съдбата на допълнителните дози ваксина все още се решава. Между понеделник, когато първите ваксини започнаха да се разпространяват в САЩ, и сряда, когато FDA каза, че те могат да бъдат използвани, много дози в крайна сметка са били изхвърлени, поради неяснотата, която се наблюдава при здравните служители. Системите за здравеопазване също са притеснени от естеството на флаконите с ваксината, които позволяват една или две допълнителни дози. Доставките на ваксината в САЩ все още не сигурни и доставчиците на здрави грижи искат да имат достатъчно количества под ръка, за да могат за дадат на всеки, който е получил първата доза, препоръчителната втора дози три седмици по-късно.

Все още има много въпроси, за които отговорите са неизвестни. FDA казва, че работи с Pfizer, за да определи „най-добрия път оттук нататък“. Pfizer от своя страна информира, че здравните работници, които поставят ваксините, трябва да разчитат на информацията, която им бива дадена от институцията, за която работят, тъй като разпоредбите за боравене с многодозови флакони се определят индивидуално от всяка една институция.

Правителството на САЩ е поръчало 100 милиона дози от ваксината на Pfizer / BioNTech, достатъчни за ваксиниране на 50 милиона души. Повече от 200 милиона дози от току-що одобрената ваксина на Moderna също са на път. Но с население от повече от 328 милиона души и критични нива на статистиката от заразяване, при които страната все още е локдаун, всяка допълнителна доза има значение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини