fbpx
9.2 C
София

Новият бюджет на САЩ: Зелена енергия от възобновяеми източници, по-евтини лекарства и инвестиции в местното производство

Най-четени

Сенатът на САЩ прие в неделя широкообхватен законопроект на обща стойност от 430 милиарда щатски долара, който е предназначен за борба с проблеми като изменението на климата, намаляване на цените на лекарствата и повишаване на някои корпоративни данъци в САЩ. Приемането на законопроекта е голяма победа за президента на страната Джо Байдън, а представителите на Демократичната партия в страната се надяват позитивите от него да бъдат усетени от американските жители още тази година, с което да вдигнат репутацията си в лицето на избирателите, и да запазят контрола над Конгреса на тазгодишните избори.

След 27-часовият маратон от дебати този уикенд и усилията на представителите на Републиканската партия да провалят приемането на законопроекта, Сенатът в крайна гласува в негова полза. Законопроектът е още известен като „Закон за намаляване на инфлацията и икономическата криза“, а приемането му мина едва на косъм – с 51 гласа в негова подкрепа срещу 50 гласа против. Ключов и решаващ се оказа гласа на Камала Харис – вицепрезидентът на САЩ в кабинета на Байдън.

Сега предстои да минат и последните обсъждания на законопроекта и в крайна сметка той да бъде подписан от президента Байдън, с което ще премине в статут на действащ закон.

„Сенатът пише история“, каза въодушевеният лидер на мнозинството Чък Шумър по време на последното заседание за обсъждане на законопроекта, размахвайки юмруци във въздуха, докато демократите аплодираха успешното гласуване.

„За американците, които са загубили вяра, че Конгресът може да прави големи неща – този законопроект е за вас“, каза Шумър. „Този законопроект ще промени Америка за десетилетия наред.“

Шумър каза, че в рамките на този законопроект ще бъде приет „най-смелият пакет от мерки за чиста енергия в американската история“ за борба с изменението на климата, като в същото време ще бъдат намалени и някои от потребителските разходи за енергия и лекарства.

Демократите си навлякоха остри критики от страна на републиканците заради новите разходи от 430 милиарда щатски долара, които ще донесе законопроекта, за сметка на само 740-те милиарда нови приходи. Въпреки това обаче, демократите се надяват, че приемането му ще им помогне на междинните избори за Сенат, които са насрочени за 8 ноември, в момент, когато общественото доверие в Байдън се разклаща на фона на високата инфлация и все по-скъпите горива, електричество и суровини.

Една от главните цели в новото законодателство е намаляването на въглеродните емисии и задоволяването на по-голямата част от енергийните потребности на населението с помощта на възобновяеми и устойчиви източници. В същото време ще бъдат намалени и много от разходите за лекарства по рецепта за възрастните хора, като се предвижда и затягане на данъците за корпорациите и по-богатите американци.

Тъй като според прогнозите мярката ще се изплати в дългосрочен план и ще доведе до намаляване на федералния дефицит с течение на времето, демократите вярват, че тя ще помогне за намаляване на инфлацията – икономическа задача и отговорност, която е ключова за потенциалния успех на Байдън на следващите президентски избори през 2024-та година.

Републиканците от своя страна са убедени, че законопроектът няма да се справи с инфлацията, като осъдиха мярката като убиваща работни места и я определиха като лява и популистка, подкопаваща икономиката и излагаща страната на сериозна опасност от рецесия.

Демократите успяха да прокарат законопроекта като използваха парламентарна маневра, наречена „помирение“, която позволява на законопроектите, свързани с бюджета на САЩ, да се приемат не на база на стандартното правило за изискуемо мнозинство от поне 60 от 100 гласа на представителите на Камарата, което е необходимо за повечето законопроекти, а с обикновено мнозинство.

Преговорите и дебатите около законопроекта отнеха почти целия уикенд, като крайното решение беше оповестено късно в неделя следобед.

Демократите отхвърлиха повече от 30 предложения за поправки от страна на републиканците, тъй като всички те са имали за цел да провалят прокарването и приемането на законодателството. Демократите не успяха да съберат нужната подкрепа, за да запазят разпоредбата за ограничаване на растящите разходи за инсулин до 35 щатски долара на месец на пазара на частното здравеопазване, но все пак заявиха, че са успели да приемат таван на месечните разходи за инсулин за гражданите, които са сключили здравни застраховки към Medicare.

Като предвестник на предстоящата есенна предизборна кампания обаче, републиканците използваха всяка възможна уязвимост в законопроекта като повод за критика, за да атакуват демократите, които се стремят да бъдат преизбрани през ноември.

„Демократите гласуват отново законопроект, който ще засили хаоса по южната граница“, заяви лидерът на Републиканската партия в Сената Мич Макконюл.

Настоящият законопроект за бюджета на страната беше изготвян в продължение на 18 месеца, като първоначалната му версия, която Байдън обяви, известна като Build Back Better, срещна прекалено голяма съпротива от страна на опозицията.

Както става ясно от информация от анонимен служител на Белия дом, дал интервю за Ройтерс, през уикенда Байдън се е свързал с някои ключови представители на неговата партия, чиято отчасти е заслугата по приемане на законопроекта, за да им благодари и да ги поздрави за успеха с трудните преговори и дебати около гласуването.

„Този законопроект изискваше много компромиси от всички страни. Въпреки това, свършихме страшно много работа, за да успеем да го приемем“, заяви публично Байдън в изявление пред медиите от началото на тази седмица.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини