Земята няма да бъде ударена от астероид през 2040 година

2
47

Миналата година в медиите нашумя апокалиптична история за голям астероид, който имал потенциал да удари Земята след 28 години. Оказва се, че според изчисленията на NASA въпросният космически камък не е опасен и ще се разминем от прекалено близка среща с него, съобщи Space.com.

Астероидът 2011 AG5 е с ширина около 140 метра и обикаля около Слънцето в орбита, която се намира някъде между Марс и Венера. Учените го откриха на 8 януари миналата година и някои от тях прогнозираха, че шансовете да ни удари са 1 към 625.

В момента учените на NASA оценяват опасността от 2011 AG5 с 1 по десетобалната скала Torino Impact Hazard. Това означава, че няма причина да смятаме, че сме застрашени от удар през 2040 година. Въпреки това, астрономите продължават да следят обекта и неговата траектория.

Дон Йеманс, ръководител на звеното, следящо близките до Земята обекти, смята че в близко бъдеще прогнозната опасност от 2011 AG5 ще намалее още повече и астероидът не може да застраши планетата ни.

През есента на 2013 година астрономите ще получат отлична възможност за наблюдения над астероида и тогава ще могат да потвърдят какво ще бъде неговото бъдеще и дали то ни засяга по някакъв начин. Тогава скалата ще се доближи на 147 милиона километра от Земята. Очаква се резултатите от наблюденията да са в наша полза.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари