fbpx
-1.7 C
София

Земята скоро може да има пръстени като на Сатурн от космически отпадъци

Най-четени

Имаме огромен проблем с космическия боклук – и той само ще се влошава, тъй като все повече компании и правителства пускат в космоса сателити, космически кораби, сонди и дори туристи.

Докато част от това, което изпращаме в орбита, в крайна сметка в един момент се разпада и се връща обратно в земната атмосфера, за да изгори, голяма част от него остава в орбита – и към момента не сме изобретили нищо, което да можем да направим, за да променим това.

Нещата могат да станат толкова зле, че професор Джейк Абът от Университета в Юта прогнозира, че Земята скоро може да започне много да прилича на Сатурн.

„Земята е на път да има свои собствени пръстени“, каза той пред The Salt Lake Tribune. „Те просто ще бъдат направени от боклуци.“

Според Европейската космическа агенция около 170 милиона парчета космически боклук, по-големи от един милиметър, вече са в орбита. Приблизително 670 000 от тях са по-големи от около половин инч.

С компании като SpaceX, които изстрелват свои собствени масивни съзвездия от спътници, орбитата на нашата планета е по-натоварена от всякога. Това означава, че също така може да сме изложени на по-голям риск от сблъскване на спътници и други космически обекти, което може да създаде още повече космически боклук, и по този начин положението се превръща в един затворен кръг.

Сега учените се опитват да разберат как могат да се справят с проблема. Абът вярва, че един от начините за третиране на космическия боклук може да бъде използването на магнити.

Чрез използването на електромагнити, които имат необходимата мощност и параметри, за да работят в космоса, отделни парчета космически боклук могат да бъдат улавяни и контролирани, както описва в скорошната си статия проф. Абът, публикувана в списание Nature.

Той разказва, че заедно със своя екип е работил по експериментиране на това предложение и дори са създали подобен магнит в симулирани условия. „По принцип разполагаме с първото по рода си решение на този проблем. Сега всичко е въпрос само на инженерство. Трябва просто да бъдат изградени необходимите съоръжения и да бъдат пуснати в действие.“

Компаниите като SpaceX, които изстрелват множество сателити в ниската земна орбита, за да изградят различни свои проекти, като например проекта за сателитен интернет Starlink, отдавна са обект на критика за това, че от тяхната дейност се създава огромно количество космически отпадък, който остава безнадзорен. Това задръства космическото пространство около Земята, особено предвид факта, че тези компании не са обявили да имат някакви изградени планове за това какво да правят с целия този космически боклук.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Коментар
Коментар
6 дни

„голяма част от това, което изпращаме в орбита, в крайна сметка в един момент се разпада и се връща обратно в земната атмосфера, за да изгори, голяма част от него остава в орбита“ .. а?

Мъск
Мъск
6 дни

SpaceX не правят боклук. Имат си приземяващи се първи степени, контролирано приводняване на втори степени, и двигатели на сателитите, които ги свалят от орбита.
Естествено ако някоя останка от „случайно“ взривен с ракета съветски сателит ги удари, ще има.
Автора, чинно преписан и транслейтнат от калдата просто не е запознат.

Запознат
Запознат
Отговор на  Мъск
6 дни

Много лъжеш. Знаеш ли колко боклук генерира едно изстрелване на СпицаХ?

Мъск
Мъск
Отговор на  Запознат
6 дни

Хайде осветли ме щом си „запознат“.
Кажи цифри, килограми, размери, орбити, време след което падат и изгарят в атмосферата. Факти, статистики и т.н.
Можеш ли или само си лаеш?

Запознат
Запознат
Отговор на  Мъск
6 дни

Имаш интернет, сам можеш да провериш.
Келеш с келеш

Мъск
Мъск
Отговор на  Запознат
6 дни

Мързи ме, нали съм келеш. Чакам „запознатите“ да ме образоват.
Кажи поне какво казват твоите любимци от роскосмос по въпроса за създаването на космически боклук?

немам думи
немам думи
Отговор на  Запознат
5 дни

Бе ти си много як тъпанар ве.

SoC
SoC
6 дни

На Безос много ще му отива да е космически отпадък)))

Мъск
Мъск
Отговор на  SoC
5 дни

Безос ще осъди космическите отпадъци и те ще се махнат сами.

Нови ревюта

Подобни новини