fbpx
13.6 C
София

Златните вериги на Тим Кук: директорът на Apple получи $100 милиона след 5 години като CEO

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Вчера се навършиха пет години, откакто Тим Кук пое ръководството на Apple. На 24-ти август 2011 година той окончателно и формално стана генерален директор на корпорацията – веднага след като Стив Джобс остави този пост, понеже премина на длъжност председател на съвета на директорите. Сега, след 5 години работа като CEO, Тим Кук вече има право да използва този специален бонус, който се дава във вид на акции на Apple.

 

През 2011 година бордът на директорите даде на новия генерален директор почти 2 милиона ценни книги с ограничени права за ползване. Кум може да използва половината от тях след 5 години работа в Apple. Към днешен ден пазарната цена на половината от този бонусен пакет е $100 милиона при цена на една акция $108,85. С втората половина от този бонус Тим Кук ще може да се разпорежда след още 5 години.

Ценните книги се дават на Тим Кук при условие, че непрекъснато ще работи в Apple в продължение на 10 години. Подобна практика на „Златните вериги“ се използва отдавна в Купертино и е действала и при Стив Джобс. През 2003 година той е получил 10 милиона акции на компанията при условие, че ще може да се разпорежда с тях не по-рано от 2005 година.

Според договора с Apple, Тим Кук от днес вече може да конвертира половината акции от бонуса в обикновени акции или да ги продаде. Останалата половина ще може да получи през 2021 година.

 

Кук е типичен финансист със собствено виждане за бизнеса, а тези 5 години под негово ръководство бяха удивително успешни за Apple. Тим Кук пое ръководството на Apple в края на финансовата 2011 година, когато операционната печалба на корпорацията бе малко над $100 милиарда. Сега печалбата на Apple скочи на $230 милиарда. Очевидно е, че „Златните вериги“ действат – съвсем не е изгодно да се прекрати договора с Apple и е много по-добре да се увеличи цената на акциите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини