Зловредна програма проговаря, за да иска откуп от жертвите си

4
24

Разработчици от една от водещите компании за информационна и интернет сигурност Trend Micro наскоро са забелязали нов вариант на зловредното приложение Reveton – особен вид заплаха, която при активиране „заключва“ компютъра на потребителя, изкарвайки на десктопа му съобщение, в което се иска определена сума, която човекът да плати, за да може да бъде „отключен“ компютъра му.

Разработчиците от Trend Micro ни напомнят, че днес този тип заплаха се е усъвършенствала толкова, че освен, че показва съобщение, че „заключването“ идва от страна на полицейските органи, ами и автоматично локализира местоположението на потребителя и така човек от Франция, хванат в лапите на тази заплаха ще получи съобщение на френски, някой от Германия на немски, а ако е жител на САЩ или Обединеното кралство – на английски. Е, явно тези дни компютърната заплаха е получила сериозен ъпдейт, след като искането на „откупа“ е вече не само в писмен вид. Да, точно така: Reveton вече говори и разбира се използва геолокация.

В публикацията от блога на японската компания напомнят, че заплахата бързо е намерила разпространение в световен мащаб извън родината си – Руската федерация. Проследяването на престъпниците създали и използващи подобен тип заплаха е изключително трудно поради спецификата на плащането на откупа: в електронни пари, ползвайки услуги като Ukash, PaySafeCard или MoneyPak.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари