Змии и пясъчни гущери застрашават строежа на Tesla фабриката в Германия

8
1219

Tesla с много голям ентусиазъм влезе в приключението да построи свое производство в Германия. Сега се оказва, че строежът удря на камък – заради змии и пясъчни гущери.

Еколози успешно са убедили съда да замрази разработката на строителна площадка за първата Gigafactory в Европа. Става въпрос за горист терен, близо до Берлин. Изразени са опасения, че строителните дейности ще застрашат хабитата на споменатите животни.

Съдът във Франкфурт на Одер се съгласява и нарежда на Tesla да спре изчистването на гората, докато се извърши допълнително разследване

Към момента от компанията не са направили публичен коментар за случващото се. Като цяло едва ли са изненадани, предвид, че корпорацията на Мъск е в сериозна битка срещу Съюза за опазване на природата и биологичното разнообразие (NABU) и Зелената лига. Те никак не харесват идеята за производствените мощности.

Въпросните пясъчни гущери и гладки змии са защитен вид в Германия. Притесненията са основно, че ще се наруши значително възможността им за зимна хибернация.

„Дори Tesla не може и не трябва да поставя себе си над закона“, каза Хайнц Хервиг Машер, председател на Зелената лига в Бранденбург, в изявление.

Плановете за построяване на фабриката бяха обявени от Мъск през миналия ноември. Милиардерът тогава даде заявка, че мощностите ще заработят до 1 юли, 2021 година. Когато всичко е готово, надеждите са там да се произвеждат около 500 хиляди автомобила на година.

Очакваме с интерес да видим какво ще е финалното решение на съда.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари