Знаете ли колко голяма е световната информационна мрежа?

1
28

Запитвали ли сте се някога, колко голяма е световната мрежа и с каква скорост се разширява? На този въпрос е опитала да отговори Джоли О’Дел в своя статия, публикувана в информационния портал Mashable.

Трудно е да се разбере какъв точно е размерът на целия интернет или дори да се обяснят приблизителните мерки. Това е така, защото мрежата постоянно се променя и с всяка секунда става все по-голяма и по-разклонена. Основната причина, която пречи да определим размера на мрежата е в нейния характер. Интернетът не се контролира централизирано от някое определено място. Няма държавен или какъвто и да е орган, който може да спре цялата мрежа. Дори да бъдат прекъснати отделни нейни елементи, тя ще продължи да функционира, поне докато има най-малко два компютъра, които са свързани чрез стандартизираните интернет протоколи.

По отношение на размера на мрежата можем да кажем само, че тя е много голяма и ще продължава да расте. Много хора, когато чуят „интернет” веднага си представят уебсайт с адрес, който започва с http://, последван от някакво име или дума. Най-старият домейн е регистриран през далечната 1985 година, на 15 март. Това е Symbolics.com. В групата на най-старите домейни влизат още Xerox.com и Hp.com.

Домейните се управляват от корпорацията с идеална цел ICANN. За нея работят множество по-малки частни фирми, които осъществяват пряката връзка с хората, които желаят да регистрират домейн. Към момента има 324 окончания на домейни, които могат да бъдат използвани. Най-популярното от тях е .com. Сега се регистрират по 150 хиляди нови домейни дневно, като темпото е с 21% по-високо в сравнение с регистрираното преди две години.

През 1998 година в търсачката на Google е имало 26 милиона индексирани адреси, а през 2008 година бройката е минала 1 трилион.

Информационните потоци, които минават в интернет са практически неизмерими, но и само с горните данни можете да придобиете бегла представа за какви гигантски количества от трафик става въпрос в океана на интернет.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
lyubohar
lyubohar

е па бая е…