Знаехте ли, че Windows има оранжев екран на смъртта

22
2851

Мнозинството потребители вероятно са виждали (с ужас) появяването на син екран на Windows системата. Той е свързан с различни проблеми в OS или хардуера и често оправянето му е съпровождано с много усложнения. Не си мислете обаче, че след синия екран сте видели всичко. Windows 10 е способна да изкарва и оранжев екран (Orange Screen of Death), свързан главно с проблеми с хардуера. Най-често екранът идентифицира бъгове на графичния процесор. Той също може да е съпроводен с различни кодове на грешка.

Редица потребители се оплакаха от показването на оранжев екран след невинни действия като гледане на видео в YouTube. В други случаи проблемът възниква при монтиране на втори монитор. В някои случаи оранжев екран излиза, когато дори включите компютъра, събудите го от хибернация или изпозвате BitLocker. Ако ви се случи да се натъкнете на различен цвят екран, можете да опитате тези познати на всички обикновени (донякъде) стъпки за профилактика. Ако те не действат, вероятно проблемът ви е по-сериозен.

1. Обновете графичните си драйвери.
Това е главната причина, поради която излиза оранжевият екран. Понякога се случва файловете на драйвера да бъдат повредени и да е необходима преинсталация. Имало е случаи обаче, в които точно най-новата версия на някой драйвер се оказва несъвместима със системата. Тогава ще е по-добра идея да се върнете към по-старата версия.

Ако ви се случи да не можете дори да влезете в Windows, ще ви се наложи да стартирате Safe Mode режима. Оттам можете да модифицирате драйверите си с помощта на Windows Update или да изтеглите нови от интернет.

2. Не овърклоквайте вашата графична карта.
Разбираме, че навярно всеки иска максимума от хардуер, когато например играе видеоигри. Това обаче невинаги е най-добрият избор за вашия компютър. Ако видите оранжев екран и сте променили тактовата честота на вашата графичния процесор или буферната памет, по-добре я върнете към тази по подразбиране.

3. Използвайте автоматичната проверка на системата и Safe Mode
Ако имате точки на възстановяване на Windows, лесно може да се върнете към тях посредством Safe Mode режима на системата. Преди това обаче съхранете на външен източник вашите лични файлове, защото OS може да ги изтрие. Понякога и Automatic Repair функцията помага (макар че, честно казано коефициентът ѝ на полезно действие като цяло е много нисък). Ако ви се появява грешката DRIVER_IRQL_NOT_OR_LESS_EQUAL, то това означава, че графичният драйвер не може да бъде открит. В такъв случай автоматичната проверка върши работа.

4. Деинсталирайте някои програми
Наскоро сте си слагали съмнително приложение? Много потребители се оплакват че оранжев екран се появява след инсталиране на нов софтуер. Винаги може да пробвате да премахнете последно инсталираните програми и да проверете дали проблемът още присъства.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари