fbpx
-4.5 C
София

Зона 2020: защо Google, Facebook и Amazon могат да изгубят милиарди от своята капитализация

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Най-големите технологични компании в САЩ и в света – Amazon, Apple, Alphabet и Facebook заради антимонополните претенции на американските власти могат да изгубят десетки и стотици милиарди от своята капитализация и да получат огромни глоби. Доколко реална е тази заплаха за IT гигантите?

В предверието на президентските избори в САЩ най-големите технологични компании – Facebook, Google и Apple са заплашени от антимонополно разследване, в рамките на което могат те могат да изгубят милиарди долари.

Още преди началото на епидемията от новия коронавирус в САЩ и преди Twitter и Facebook да се окажат в центъра на днешния скандал, който бе предизвикан от тяхната реакция на постовете на президента Тръмп, IT компаниите изразходваха огромни парични суми за лобиране на своите интереси във Вашингтон. А сега срещу тях се настроиха и двете страни: сенаторът от Демократическата партия Еми Клобушар протестира срещу опитите на Uber да погълне онлайн услугата за поръчване на храна Grubhub, а сенаторът републиканец Тед Круз заявява, че „отдавна е време“ да се проведе разследване на Google и Facebook.

В края на месец юни се очаква публикуването на доклада на Конгреса относно IT компаниите, а аналитиците започнаха да говорят за нарасналите финансови рискове във връзка с повишеното внимание към състоянието на конкуренцията. През месец март аналитиците на Morningstar прогнозираха, че огромните глоби и затягането на регулаторните мерки могат да понижат пазарната оценка на Alphabet – компанията-майка на Google, с 15%, при което цената на акциите на Facebook ще падне с 11%. Според днешните котировки, това са намаления на пазарната капитализация съответно със $150 и $70 милиарда.

Но Google и Facebook не са единствените, които са попаднали в същата ситуация. Amazon и Apple също са заплашени от подобно разследване, а Twitter наскоро си навлече гнева на Доналд Тръмп“.

„Тези компании ще прекарат маса време в зона 202“ – каза финансовият аналитик на Wedbush Дан Айвз, подразбирайки кода на Вашингтон.

Антимонополните разследвания не са нещо ново. Но последно време набира обороти ново движение срещу водещите технологични компании. Основната причина за това е, че най-големите играчи от IT сектора се превърнаха в най-скъпите компании в целия свят, като едновременно с това владеят значителна част от пазара. Според статистиките на Morningstar, Google владее 90% от пазара на интернет търсенето и 41% от глобалния пазар на онлайн рекламата. От друга страна, Facebook владее 59% от пазара за социални мрежи, а Amazon и Apple заемат водещи позиции в електронната търговия и мобилните приложения.

Тази пазарна ситуация повдига редица въпроси на федерално ниво и на ниво американски щати. Google стана обект на внимателно наблюдение от страна на министерството на правосъдието на САЩ, което планира до края на лятото да заведе съдебно дело. Група щати, оглавявани от Тексас, провежда отделно разследване, за да се убеди, дали интернет гигантът не възпрепятства конкуренцията. Други 47 щата, начело с Ню Йорк, водят разследване на ценообразуването на рекламата във Facebook. Миналата година социалният гигант съобщи, че Федералната търговска комисия проучва възможните нарушения на на антимонополното законодателство, които навярно са допуснати със закупуването на Instagram и WhatsApp.

Очаква се едновременно с това, през следващите няколко седмици подкомитетът на съдебния комитет на Долната камара да завърши своето годишно разследване на потенциалните нарушения на антимонополното законодателство, допуснати от Apple, Amazon, Google и Facebook, и да публикува резултатите от това разследване. Технологичните гиганти трябва да се опасяват от възникването на „верижна реакция“ от искове, предупреждава Елизабет Мелър, ръководител на групата по взаимодействие с органите на държавната власт, която консултира Facebook относно някои правни въпроси.

Но компаниите отдавна се подготвят за подобни събития. През последните няколко години всяка от тях успя да постигне значително влияние във Вашингтон. Според отчета на Washington Post, от 2010 година до днес технологичните гиганти са изхарчили почти $500 милиона за лобиране на своите интереси във федералното правителство. Само за изминалата 2019 година за тези цели Facebook е дал $17 милиона, Google – $12 милиона, Amazon – $16 милиона, Apple – $10 милиона.

Тези компании могат да се поучат от Microsoft, който навремето участва във знаково антимонополно разследване. Създателят на Windows в продължение на 20 години бе в центъра на вниманието на Министерството на правосъдието, на двадесет щата и на Федералната търговска комисия по подозрение, че корпорацията заема монополно положение в сферата на операционните системи и уеб браузъри. В крайна сметка Microsoft бе принуден да вземе редица мерки с цел спазване на антимонополното законодателство. Но софтуерният гигант не прати нито една глоба.

Microsoft и другите компании повече пострадаха от европейските органи. През 2008 година ЕС глоби Microsoft с $1 милиард за нарушаване на европейското антимонополно законодателство. За аналогични нарушения европейските власти взеха от Google общо $9 милиарда през последните три години. През 2017 година Европейският съюз наложи на Facebook глоба от $122 милиона за нарушения, допуснати със закупуването на WhatsApp.

Напълно е възможно през 2020 година тези глоби да се окажат за IT гигантите невисока цена. Но редица аналитици са на мнение, че реалността може да се окаже много по-сурова. Като се вземат предвид данните за европейските глоби, Morningstar предполага, че правителството на САЩ може да наложи на Google глоби с обща сума около $13 милиарда, а на Facebook – за до $6 милиарда. Освен глобите, сега подготвяните законодателни норми предвиждат ограничение на възможността за придобиване на нови компании, което ще накара IT гигантите да дават повече пари за изследване и разработка. Предстоят интересни за големите IT компании времена.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Димитър
Димитър
1 година

Виртуални пари, придобити с аморални практики, от където дошли – там и отишли, няма да ги оплакваме.

saentist
saentist
1 година

Трябва всяка една държава да взима поне 25% от паричните трансфери към офшорни зони.
 

Kuzmanovv
Kuzmanovv
1 година

Очертава се много хляб (???) за адвокатите на съответните компании. Но такива дела продължават 3/5 години, така че ? .

Нови ревюта

Подобни новини