fbpx
7.6 C
София

Зоопарк в Сан Диего обяви раждането на кон от застрашена порода, клониран от 42-годишна ДНК

Най-четени

Зоологическа градина в Сан Диего обяви раждането на кон от изключително застрашена порода. Той е клонинг, създаден с ДНК, запазена в продължение на 42 години.

Мъжкото жребче от породата “Кон на Пржевалски” е част от размножителна програма. 

Тя цели да увеличи генетичното разнообразие на вида. Първият такъв екземпляр, роден в зоопарка „Сафари парк“ в Сан Диего от 2014 г. насам.

Наречен Кърт, жребецът е роден от сурогатна майка – домашен кон.

Той е клонинг на мъжки жребец от породата Пржевалски, чиято ДНК е замразена преди 42 години в Банката за биоразнообразие на диви животни на Алианса за дива природа на зоопарка в Сан Диего (SDZWA).

Директорът по грижите за дивите животни Кристи Бъртис заяви, че раждането е „невероятен момент“. Особено като се има предвид, че до 1994 г. конят на Пржевалски е бил смятан за изчезнал в дивата природа.

Конят – известен още като монголски див кон или такхи – е по-нисък от домашните коне и често има отличителни знаци. 

Те са важен вид диви коне и това ново жребче – заедно с всеки един индивид, роден в нашите паркове – укрепва тяхната крехка популация и представлява нашия дълбок ангажимент да ги запазим за бъдещите поколения.

Говорител на Сафари парк.

Според SDZWA почти всички оцелели коне на Пржевалски са роднини на 12 животни, родени в местен хабитат. Създадени са няколко стада в Китай и Монголия, за да се опитат да запазят генетичното разнообразие.

Кърт е значим за своя вид, защото дава надежда за връщане на изгубеното генетично разнообразие в популацията.

Надин Ламберски от SDZWA.

Кърт е кръстен на бившия член на управителния съвет на зоопарка д-р Кърт Бениршке, който почина през 2018 г. на 94-годишна възраст.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини