За никого не е тайна, че по един или друг начин Китай в последните години започна да има все по-голямо влияние над Европа и отделни държави на Стария континент. Едва ли има и съмнение за това кой модел на управление и отношение на държавата към гражданите е по-правилния: на Китай или на европейските държави. Когато обаче заговорим за Интернет и Мрежата, едва ли може да има съмнения въобще.

В началото на тази седмица, основателят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг призова европейските власти да не позволяват Китай да вземе водеща роля в определянето на правилата в Интернет. Той отправи своето послание към еврокомисаря Тиери Бретон по време на среща, организирана от Центъра по регулации в Европа.

„Смятам, че в момента много държави гледат към Китай и си казват: „Хей, изглежда, че този модел може би работи. Може би той ще даде на нашето правителство повече контрол?“. При модел на Пекин, добавя той, не е нужно да уважаваш човешките права толкова. „Смятам, че това е наистина нещо опасно и се притеснявам този модел да не се разпространи и в другите държави. Мисля, че най-добрия антидот тук е да имаш ясна регулаторна рамка, която идва от западните демократични страни, и това да се превърне в стандарт по света“, обяснява той своята позиция.

„Когато Европа налага политики, те често се превръщат в стандарти по света“, продължава Зукърбърг, цитирайки за пример Общия Регламент за Защита на Данните или GDPR, който беше приет от множество страни. Що се отнася до Бретон, той подчертава, че Facebook и другите технологични компании, също трябва да се придържат към определени ценности. Ако искате да имате правилните регулации, вие трябва да имате ясен набор от ценности и в Европа ние спазваме тези ценности, подчертава Бретон, подсказвайки, че понякога Facebook не успява да контролира представянето на нелигитимно съдържание по страниците на социалната мрежа и избягва да плаща честно своите данъци. „И ако в крайна сметка, не намерим друг начин, ще ни се наложи да въведем регулации“, подчертава той.

Зукърбърг участва в своеобразния дебат като част от европейска лобистка кампания на Facebook, пишат от SecurityWeek. В момента в Европейската комисия започва да се разглежда предложението за Закон за дигиталните услуги, мащабно усилие на Брюксел по регулиране на големите американски технологични компании. Законопроектът ще включва множество теми, между които борбата с езика на омразата, защитата на данните на потребителите и попречване на големите компании от това да използват доминантната си позиция на пазара. Американските компании междувременно се подготвят за агресивна лобистка кампания, за да ограничат подготвяните от Европа рестрикции към тях. Някои от тях смятат, че ако не вземат бързо нужните мерки, Брюксел може да ги накара да разделят бизнеса си, да бъдат задължени да предоставят достъп до събираната от тях информация на потребителите на конкуренцията и да започнат да действа, като организации, които влизат в помощ на обществото, а не като бизнеси, търсещи финансови облаги от предоставяните от тях услуги. Заедно с това, законът би ги направил отговорни за нелегитимното съдържание, което се появява по страниците на техните платформи, като езика на омразата или пиратската музика.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари