Зукърбърг: Не мисля, че е редно частна компания да цензурира политиците

2
240

Марк Зукърбърг защити наскоро приетата политика на Facebook, с която компанията обеща, че няма да цензурира или взема мерки срещу умишлено невярна информация или дезинформация с публикации на политици, независимо дали става въпрос за изразяване на лично мнение по дадена тема или обществен проблем, или предизборна кампания.

По-рано днес в реч в университета в Джорджтаун, Зукърбърг каза:

„Не мисля, че е черно частна компания да цензурира политиците.“

Речта на Зукърбърг се превърна в обединяващ вик за Първата поправка във време, в което правата за свободата на словото са под обсада и критика в световен мащаб. В речта си, изпълнителният директор на Facebook призна, че компанията печели от разпространяването на дезинформаци – но каза, че не това е причината компанията да реши да позволява на политиците да използват неверни данни и фалшива информация в политическите си кампании. Ето какво по-точно каза той:

Предвид чувствителността около политическите реклами и критики относно влиянието на социалните мрежи върху мнението на избирателите, обмислих дали трябва да спрем изобщо да показваме невярна информация, публикувана от политици. Но политическите кампании са важна част от оформянето на политическите пристрастия и гласуването – особено за местните кандидати, както и предстоящите им предизвикателства и застъпническите групи, които може да не получат много медийно внимание, за да стигнат до всички, и именно Facebook e мястото, където това може да се случи.

Печалба от дезинформация или свобода на словото?

По време на изказването си, Зукърбърг обясни политиките на Facebook като резултат от морално решение и избор, а не от гледна точка на бизнес стратегията.

„Забраняването на политически реклами е в полза на присъстващите, и определено би довело до спад в нивото на информираност, при избора на фаворитен народен представител. Според мен, политиците трябва да застават отговорно зад думите си, с истинската си идентичност и пълно разкриване, и не би трябвало частна компания да се намесва в това.“

Коментарите на Зукърбърг идват в момента, когато Facebook, заедно с повечето технологични гиганти е под разследване на Министерството на правосъдието на САЩ и над 40 държавни адвокати за възможни случаи на антимонополни практики, което започна в началото на миналия месец. Политици от Дшо Хоули до Елизабет Уорън призовават компанията да бъде разбита.

Уорън е начело на изрични анти-Facebook действия, като заявява, че според нея са превърнали компанията в „машина за пари, която печели от дезинформацията и фалшивите новини.“ След като Facebook промени политиката си, за да освободи политическите реклами и кампании от алгоритмите за проверка на достоверността на споменаваните факти, Уорън твърди, че ходът от страна на Зукърбърг е в тясно сътрудничество и изразява подкрепа на Доналд Тръмп.

Зукърбърг в отговор на обвиненията на Уорън, каза следното:

„Не мисля, че повечето хора искат да живеят в свят, в който можете да публикувате и виждате само неща, които технологичните компании за проверили и преценяват дали те са 100 процентова истина.“

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Зоро
Зоро

Е щом го казва милиардер трябва да е така… но не е.
Хората искат да се чувстват защитени и някой да им казва какво е правилно и какво да правят.

Trial
Trial

Говори за себе си – на тоя свят има хора, които предпочитат да ползват собствената си глава. А както казва Фридрих Ратенау, „мисля, значи сравнявам“ (Denken heißt Vergleichen). А различните гледни точки са именно за това – да може човек да ги сравнява и сам да избира, кое е по-добре според интересите му. Всичко останало е комунизъм ала Китай, където Партията – майка определя, кое е истина и кое не!