Зукърбърг обяви, че Facebook преразглежда политиките си на фона на критиките

1
246

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг каза на служителите си, че социалната мрежа в момента преразглежда политиките си, включително и правилата, които позволяват на президента на САЩ Доналд Тръмп да публикува постове, които според критиците подстрекават към насилие.

В писмо до служителите, което Зукърбърг сподели публично в личния си профил във Facebook, той очерта седем области, които компанията преразглежда обстойно след критиките към нейния подход към противоречивия пост на Тръмп, които доведоха до виртуални протести от страна на служителите и трусове в персонала на цялата компания и на всички нива. Тази седмица модераторите на съдържание и други жизнено важни служители на Facebook в знак на протест срещу подхода да компанията изразиха неодобрението си публично и спряха да изпълняват задълженията си.

„Искам да сме наясно, че докато разглеждам всички тези области, може да не влязат в сила веднага новите промени, които искате от нас да направим“, заяви Зукърбърг в своя пост. Той добави, че критиките са просто „отправна точка“.

Зукърбърг беше изправен пред много критики не само от широката общественост, но и собствените си служители, след като социалната мрежа остави и не премахна публикация на Доналд Тръмп, в която той заявява, че „когато плячкосването започне, започва и стрелбата“ – стара реплика от американската политическа пропаганда, която Тръмп каза след избухването на протестите и масовите безредици срещу расизма след убийството на Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис. Facebook има строги правила и политики срещу подстрекаването и агитирането към насилие, но изглежда понякога прави изключения, когато са намесени държавни лидери. Обяснението на Зукърбърг за ситуацията беше, че Тръмп в своя пост казва, че може да използва и изпрати Националната гвардия, сиреч армията на Щатите срещу протестиращите, което Facebook разглежда като предупреждение за използване на държавна сила и счита поста за обществено важен, което е и била причината да не бъде премахнат.

Напълно противоположно, Twitter постави маркиране на същата публикация на Тръмп, която той е написал и там, като компанията маркира поста му като „пропагандиращ насилие“. Посланието на Тръмп може да бъде прочетено в Twitter, след като потребителят се запознае с предупреждението за нарушаване на правилата и натисне бутона „Преглед“, за да прочете поста.

Зукърбърг сега заявява, че Facebook ще преразгледа политиките, които позволяват дискусии и коментари, които са в разрез с правилата, но касаят използването на държавната сила на САЩ. Той ще разгледа и случаи на публикации, в които се говори за прекомерна употреба на полиция или държавна сила и случаи, когато в страната върлуват граждански безредици и конфликти.

Facebook също така ще работи за установяване на по-ясно и по-прозрачно вземане на решения и ще разгледа дали трябва да направи някакви вътрешни промени. Освен това, каза Зукърбърг, социалната мрежа работи върху продукти за прогресиране на расовата справедливост и изграждане на център за информация на избирателите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари