Зукърбърг поиска от Обама да прекрати шпионажа

2
10
Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг е провел телефонен разговор с американския президент Барак Обама, в който е изразил своето недоволство от програмите за следене в интернет, осъществявани от американското правителство. На страницата си в социалната мрежа Марк Зукърбърг написа, че правителството на САЩ трябва да „се бори за бъдещето на интернет, а не да бъде заплаха за него,“ съобщава BBC.

Изявлението на Зукърбърг бе направено само ден след като от поредната порция документи, предоставени от Едуард Сноудън, стана известно, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС, NSA) е създала сървър, маскиращ се като сървър на Facebook, с помощта на който е получавала достъп до компютрите на потребителите чрез заразяването им със зловреден софтуер. Представител на Белия дом потвърди, че в сряда вечерта между президента Обама и Зукърбърг се е състоял разговор във връзка с „неотдавнашни публикации в пресата, посветени на дейността на разузнавателните служби на САЩ“, но отказа да предостави повече подробности.

„Когато нашите инженери неуморно работят за повишаването на сигурността, ние смятаме, че се защитаваме от престъпници, а не от нашето правителство“, написа Марк Зукърбърг на своята страница във Facebook.

Той призовава американските власти към повече откритост, „в противен случай хората ще вярват в най-лошото“. Първите данни за дейността на Агенцията за национална сигурност на САЩ бяха публикувани от бившия ѝ служител Едуард Сноудън през миналата година. Според документите, АНС е събирала данни за стотици милиони телефонни разговори, свързвала се е към оптичните трасета и е прониквала в множество компютърни системи.

От информацията, предоставена от Сноудън, е видно, че АНС е имала и достъп чрез „задна врата“ към сървърите на най-големите компютърни и интернет-компании като Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube и Apple. Всички те по-късно отрекоха каквато и да било причастност към дейността на NSA.

Компаниите Facebook, Google, Apple, Microsoft, Twitter, AOL, Linkedin и Yahoo, са създали работна група, наречена „За реформиране на правителственото наблюдение“ (Reform Government Surveillance). Групата настоява за „широкомащабни промени“ в политиката на правителството по отношение събирането на информация. „За да се съхрани силата на Интернет, трябва да се съхрани неговата безопасност“, пише Марк Зукърбърг.

По-рано тази седмица Едуард Сноудън заяви, че масовото следене в интернет, осъществявано от правителствата на САЩ и други страни, може „да изгори неговото бъдеще“.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
stormofbloodpland Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
stormofblood
stormofblood

Какво се прават на ни лук яли ни лук мирисали… 🙂

pland
pland

Е,ще ограничим свързването си с тези компании от америка…
Аз вече изтрих доста акаунти.Ще мина и без тях.
Има начини да се скриеш.Най-простия е да нямаш акаунт.И тотално да криптираш с ключ,колкото се може по-голям.
За всичко.Вече го направих.
И съм с Линукс.