Зукърбърг: социалните мрежи са петата власт и са необходими за демокрацията

13
955

В свое изказване пред студенти основателят на Facebook обяви, че иска да остави след себе си свободата на изразяване. Зукърбърг каза, че иска всички да разберат: свободата на словото е по-важна в сравнение с пълното отсъствие на фалшиви новини.

Според основателя на Facebook, социалните мрежи са дали възможност на хората свободно да изразяват мненията си и да търсят и намират приятели със сходно мислене без посредничеството на политиците и медиите. Зукърбърг съвсем ясно даде да се разбере, че медиите може да са четвъртата, но социалните мрежи – петата власт.

„Увеличаването броя на хората, които могат да споделят възгледите си с другите, винаги е било необходимо за формирането на едно по-инклузивно общество“ – каза още Зукърбърг.

Уеб порталът Business Insider подчерта, че Facebook отново е под огъня на критиката заради публикуваните в социалната мрежа политически реклами, които носят на Зук все повече пари с наближаването на датата на изборите на президента на САЩ. Зукърбърг каза още, че модераторите отделят много повече време за премахването на фалшивите акаунти, а не на лъжливите обещания на сегашните политици. За да провери това, кандидатът от демократичната партия Елизабет Уорън, която иска разделянето на Facebook на отделни компании, дори публикува фалшива реклама, в която се твърди, че Зукърбърг поддържа преизбирането на президента Доналд Тръмп.

Зукърбърг е уверен, че е направил верния избор:

„Възможността да изразяваш себе си е новата световна сила. Петата власт се нарежда до другите властови структури на обществото. Хората вече нямат нужда да разчитат на политиците и средствата за масова информация, за да могат да се чуят техните гласове“.

Според това изказване, Facebook ще се съсредоточи предимно върху филтрирането на терористични материали. Според Зукърбърг, към днешен ден алгоритмите с елементи на изкуствен интелект на социалната мрежа успешно блокират и изчистват 99% от тези изказвания, постове, видеа и изображения още преди да се покажат в новинарската лента. Що се отнася до политиката, тук най-важното е да не се допусне публикуването на подобна информация от фалшиви акаунти, както стана по време на кампанията от 2016 година. Зукърбърг подчерта, че към днешен ден подобни акаунти дори няма да успеят да бъдат регистрирани.

Преди изказването си Зукърбърг даде интервю за New York Times, като каза, че иска да остави именно такова демократично наследство, където хората могат свободно да се изразяват. Той допълни, че цензурата е неприемлива и именно затова Facebook не работи в Китай.

„Искам да се убедя, че ценността на свободата да се изразяваш е дълбоко залегнала в процесите на управление на компанията“

Зукърбърг посочи и главните заплахи за свободата на словото в интернет в целия свят. Това са приемането на закони, ограничаващи правото да се изразяваш свободно онлайн, както и новият тренд за определяне, кои онлайн изказвания могат да бъдат считани за опасни и кои не.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари