Зукърбърг: социалните мрежи са петата власт и са необходими за демокрацията

13
920

В свое изказване пред студенти основателят на Facebook обяви, че иска да остави след себе си свободата на изразяване. Зукърбърг каза, че иска всички да разберат: свободата на словото е по-важна в сравнение с пълното отсъствие на фалшиви новини.

Според основателя на Facebook, социалните мрежи са дали възможност на хората свободно да изразяват мненията си и да търсят и намират приятели със сходно мислене без посредничеството на политиците и медиите. Зукърбърг съвсем ясно даде да се разбере, че медиите може да са четвъртата, но социалните мрежи – петата власт.

„Увеличаването броя на хората, които могат да споделят възгледите си с другите, винаги е било необходимо за формирането на едно по-инклузивно общество“ – каза още Зукърбърг.

Уеб порталът Business Insider подчерта, че Facebook отново е под огъня на критиката заради публикуваните в социалната мрежа политически реклами, които носят на Зук все повече пари с наближаването на датата на изборите на президента на САЩ. Зукърбърг каза още, че модераторите отделят много повече време за премахването на фалшивите акаунти, а не на лъжливите обещания на сегашните политици. За да провери това, кандидатът от демократичната партия Елизабет Уорън, която иска разделянето на Facebook на отделни компании, дори публикува фалшива реклама, в която се твърди, че Зукърбърг поддържа преизбирането на президента Доналд Тръмп.

Зукърбърг е уверен, че е направил верния избор:

„Възможността да изразяваш себе си е новата световна сила. Петата власт се нарежда до другите властови структури на обществото. Хората вече нямат нужда да разчитат на политиците и средствата за масова информация, за да могат да се чуят техните гласове“.

Според това изказване, Facebook ще се съсредоточи предимно върху филтрирането на терористични материали. Според Зукърбърг, към днешен ден алгоритмите с елементи на изкуствен интелект на социалната мрежа успешно блокират и изчистват 99% от тези изказвания, постове, видеа и изображения още преди да се покажат в новинарската лента. Що се отнася до политиката, тук най-важното е да не се допусне публикуването на подобна информация от фалшиви акаунти, както стана по време на кампанията от 2016 година. Зукърбърг подчерта, че към днешен ден подобни акаунти дори няма да успеят да бъдат регистрирани.

Преди изказването си Зукърбърг даде интервю за New York Times, като каза, че иска да остави именно такова демократично наследство, където хората могат свободно да се изразяват. Той допълни, че цензурата е неприемлива и именно затова Facebook не работи в Китай.

„Искам да се убедя, че ценността на свободата да се изразяваш е дълбоко залегнала в процесите на управление на компанията“

Зукърбърг посочи и главните заплахи за свободата на словото в интернет в целия свят. Това са приемането на закони, ограничаващи правото да се изразяваш свободно онлайн, както и новият тренд за определяне, кои онлайн изказвания могат да бъдат считани за опасни и кои не.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
8 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Срещу наркотиците
Срещу наркотиците

Точно тоя рептил и сураттефтера да говорят за демокрация и свобода? туй си е чиста пропаганда от Калдата и го изплюкали на главната. Сериозно ли му вярвате?

Демокрацията е илюзия!
Демокрацията е илюзия!

Между управлението на Китай и на САЩ реално няма никаква разлика. Решенията се вземат от шепа хора и се изпълняват от целия народ. Само дето китайците си го признават открито. А в JewSA (както и в целия останал западен свят, вкл. и у нас) управляващите чифути си назначават няколко клоуна, които регистрират 2-3 партии и имитират предизборна борба. За да си мислят овцете от стадото, че от тях зависи нещо и са свободни. Fb е инструмент на същите рептили, с който да поддържат тази илюзия. И в същото време да следят кой какво мисли и да набелязват за наблюдение неудобните… Виж още »

Lonox
Lonox

Ти си супер наивен ако си мислиш, че може за всичко да се гласува и да има истинска демокрация. Ако за всяко нещо трябва да се гласува тая държава ше зацикли от сутрин до вечер в избори. Без власт и без елит нито една държава не може, защото и 1 блок да трябва да вдигнеш ти трябва йерахия на компетенция, 1 да го начертае, 1 ръководи строежа, кой да бърка цимент, кой да маже, кой да реди….. Това, че елита от боклуци е друг въпрос, обаче ако оставят на орица като тебе да взимат съдбоносни решения и тях да зависи… Виж още »

Демокрацията е илюзия!
Демокрацията е илюзия!

Отчитането на вота при гласуване може да се автоматизира. Така че нищо няма да зацикли. Подаването на глас може да бъде въпрос на 2-3 клика с мишката, ако всеки притежава електронен подпис. При това не е нужно всяко решение да се гласува от цялата държава. Правилно би било по всеки въпрос да гласуват хората, които ги засяга въпросният проблем. Примерно – да се даде ли разрешение за строеж в този квартал – гласуват всички жители на квартала. Да се извърши ли преустройство на път в този град – гласуват всички жители на града. Да се възстанови ли смъртното наказание за… Виж още »

Капиталист
Капиталист

„Народа“ не може да решава пряко и не го е решавал пряко никога. Градовете-държави, в които е имало пряка демокрация са били малки общности. В тези общности робите, жените, неграмотните и безимотните са нямали право да гласуват. Системата се е оказала твърде неефективна срещу Спарта и Персия. Причината е много проста: прякото управление е в противоречие с природните закони – хората са различни, раждат се различни, с различни таланти и развиват различна специализация. Някои стават ядрени инженери и отдават 30 години от живота си на науката, други решават да се занимават със селско стопанство и да копаят домати, завършвайки основно… Виж още »

Мустанг
Мустанг

Тоя чайник ще ми казва какво е необходимо за демокрацията. Тоя сам навлезе в говната и се опитва да замаже положението, но така смърди повече. Тъпанар. Разкарах профила преди година. Нищо не съм изгубил.

U4en
U4en

мале мале, сукито как си е повервало. от воайорска уеб страничка – та до 5та власт. чак се чуда – имало ли е въобще демокрация без него или направо да си я патентоват?

hood
hood

Нем, Linux с nftables, BIND9, isc-dhcp-server, suricata и още допълнителен софтуер, 5-тата власт. А да видим как ФБ ще си упражнява властта вкъщи.

Илиян
Илиян

Знаеш ли че всичко се записва на всякъде и даже да използваш крипто валута пак не си анонимен.

Станислав
Станислав

Това е донякъде вярно, но не на 100%.

hood
hood

Това няма нищо общо с машинациите на ФБ. Ест, че сърфирането се записва и то по закон от всеки провайдър. Ама може такива безполезни сайтове като ФБ, Туитър, Инстаграм – да им блокираш достъпа до дома ти. Така няма да ти втълпяват кой е по-по-най на следващите избори, коя стока е по-по-най. В комбинация с малко хигиена в браузера, доста ще затрудниш всякакво смучене на информация с цел таргетиране и още повече показването на реклами.

Хармаяни Грейнджър
Хармаяни Грейнджър

Демокрацията е най малограмотната форма на управление при която абсолютните дегенерати , които чисто статистически винаги имат превес с мнозинство управляват всички.

Капиталист
Капиталист

Демокрацията е системата, в която дори и най-малограмотните хора, обиждащи останалите на „дегенерати“, имат правото на свободно изразяване, ако не нарушават закона. Алтернативите са тествани и водят до човешки катастрофи – социализъм, комунизъм, фашизъм, авторитаризъм, пряка демокрация без право на гласуване на роби, жени и безимотни, всичките тези системи са провалени. Демокрацията е най-малко лошата от всички системи, пазарната икономика е най-малко лошата към момента от всичко изпробвано и експериментирано. Основата при представителната демокрация е, че суверенът носи отговорността. Ти пое ли своята чрез своите граждански действия, живот, активност, гласуване и право на изразяване, учредяване, разпространение свободно на идеи и… Виж още »