Иван Тушев, CTO на UltraNET: С акцията си ГДБОП унищожи далекосъобщителна мрежа от национално значение

38
7218
Непосредствено след мащабната акция на ГДБОП срещу кабелните оператори в няколко града в страната в края на миналата седмица, стана ясно че в следствие на предприетите действия не малко хора са останали без телевизия и интернет. А сред засегнатите са не само крайни клиенти, гледащи телевизия, но и редица доставчици, институции и други бизнес клиенти.

От сдружението на кабелните оператори в открито писмо до медиите заявиха: „Това е изключително тежко посегателство върху гражданските им права, защото правото да получаваш и разпространяваш информация е основно човешко право, съгласно редица европейски конвенции… Предстои лавина от дела срещу България в Европейския съд в Страсбург и лицата, които инспирираха и допуснаха тази срамна „ювелирна“ акция, следва да поемат своята отговорност.“

Главният технически директор на един от засегнатите оператори Иван Тушев пък бе още по-краен и в свой статус във Facebook обвини ГДБОП, че са унищожи „делекосъобщителна мрежа от национално значение“.

Публикуваме неговия статус без редакторска намеса:

Мамка му и трън! Мразя публичността и не обичам да пиша, като цяло, в каквито и да било социални мрежи, в което всеки може сам да се убеди, като разгледа постния ми профил. Обаче, като гледам, ще ми се наложи, мамка му и трън!

От две денонощия с колегите ми се опитваме всячески да възстановим нанесените от спецслужбите щети. И понеже ми е „много всело и забавно“ да се занимавам с disaster recovery вместо да бъда със семейството и приятелите си, трябва отделно постоянно да се съобразявам с бомбандировката от позвънявания, запитвания, оплаквания и … мамка му и трън – ДЕЗИНФОРМАЦИЯ! Постоянно, без почивка и по всички налични информационни канали. Както повикванията, така и дезинформацията. Нон-стоп!

Г-н Младен Маринов, г-н Явор Колев, г-жо Румяна Арнаудова и всички знайни и незнайни политически, журналистически и прочее длъжностни подлоги(няма да ми стигне живота сигурно да Ви изброя поименно, затова Ви се извинявам за неглижираната обобщаваща квалификация).

Опасявам се, че няма да доживея да видя дните в които ще Ви пораснат топки (на някои от Вас и поради физиологически причини, разбира се)! Поне за кратки периоди, поне когато се обръщате към българската общественност.

Не знам кой на кой пише докладните в институциите, където сте се нагнездили – не искам и да знам. Но, мамка му и трън, вече ми ври и ми кипи от фрустрация и стрес, и дължа да отбележа, че си позволявате най-безогледно да говорите глупости пред камера! Аз обаче, защото съм човек, който обича да му се говори с факти, също ще споделя малко факти, пък който го интересува да си ги проверява:

1. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ:

На 13ти Юни Вашите послушковци буквално обезкостиха сървърното помещение на КСЗ в гр. Гоце Делчев. Мамка му и трън, БУКВАЛНО! Не просто нарушихте целостта на далекосъобщителна мрежа от национално значение, вие я унищожихте. Ето какво беше отнето неправомерно:

а) комутатор – CISCO CATALYST 4900M;
б) комутатор – JUNIPER EX300;
в) абонатна платформа за терминиране на кабелни модеми – CISCO uBR10012 (M-CMTS) с прилежащата му апаратура;
г) абонатна платформа за терминиране на пасивна оптична мрежа PON – DASAN;
д) оптични комутатори за терминиране на корпоративни клиенти в мрежа от тип P2P и/или active ethernet;
е) множество измервателни уреди и устройства… на кой бе в БОП-а, мамка му и трън, му трябваше лазерно фенерче за светене в оптични влакна?;
ж) спирам тъй като ще отегча публиката, а и в крайна сметка адвокатите ще Ви връчат пълния списък, и той мамка му, ще бъде доста трънлив на фона на нелепите Ви изказвания в медиите;

Искам да е ясно на всички, че сървърното помещение беше оставено на плочки. Браво! Вашите другарчета от НС БОП и Жандармерията, те само таковата, там, за програмите по кабелната, мамка им и трън, само за тях да, никакъв Интернет не са пипали, как така, сакън… Смешници… Позор… Давате ли си сметка на какво подложихте цялата община Гоце Делчев?

Не само клиентите на КСЗ, мамка му и трън, а й клиентите на нашите партньори! Или сега ще кажете, че никой не е предположил, че има множество по-малки доставчици, които са свързани с нас и разпростаняват Интернет в забравени от Бог, Цар и Държава погранични селца.

Хора, за които тези услуги, мамка му и трън, са основно, а на места и единствено, средство за комуникация. А не искам да подхващам темата, че прекъснахте комуникационнен пръстен и предизвикахте нарушаване на десетки договорни отношения между корпоративни партньори.

2. САНДАНСКИ:

Видите ли, мамка им и трън, в Сандански разпространяват нелегално мобилна телевизия. И те, и тези от Бургас! И как ги спипахме само – пиратските сървъри в Сандански, на куп… Ей, да вземете да си обучавате персонала преди да го пращате на такива акции! Иззехте най-безочливо сървърния клъстър за виртуализация, като по този начин затрихте десетки системи за автоматизация, мониторинг и контрол както на преносната, така и на мрежата за крайни потребители.

С други думи спряхте Интернет услугите и преноса на данни за целия регион – спряхте DNS, DHCP и TFTP сървърите на компанията, спряхте целия провижънинг и мониторинг. Спряхте телефонната централа, спряхте сайта… абе с две думи спяхте всички информационни канали на компанията. И когато вълната от гражданско недоволство Ви заля, имахте наглостта да си скалъпите набързо историйката, че сте иззели сървъри за, мамицата й и трън, мобилна телевизия – такава, каквато няма и никога не е имало.

И държа да отбележа, че тук говорим за всички клиенти – от градини и училища до Спешна Помощ, през банкови клонове, банкомати и целия бизнес в региона. Да ЦЕЛИЯ БИЗНЕС в региона, защото, ако се допитате до колегите от A1, Виваком, Нетера, Еволинк, Телехаус и още много други ще разберете, че нашите компании са основните им подизпълнители и партньори.

От Сандански също иззехте измервателни уреди, които не представляват никакъв интерес за никого, но добре пречат на един кабелен оператор да извършва дейността по поддръжка на мрежата.

Вашите служители освен, че са силно некомпетентни, явно са и клептомани… От офиса мистериозно са изчезнали абсолютно всички зарядни за телефони, комплекти мини отверки и разни други „дребни благинки“ и незнам дали да се смея или да плача.

Акцията Ви беше много далеч от дезинформиращата небивалица, която сеете през последните дни. Акцията беше поръчкова, противозаконна и показна. Акцията беше оронваща престиж и съсипваща. Показахте на целия народ до каква степен е мутризиран държавния апарат. Защо не разказахте, как репортерите на различни медии се озоваха пред офисите ни с цели 20-30 минути преди да пристигнат микробусите на ГД БОП и Жандармерията?

Защо да не поговорим за ТЕРАПРО, иначе казано Вашите поръчители? Защо не беседваме върху това как няма и час след началото на пародичната Ви акция бяхме заляни от флаери, брошурки и листовки на А1 и Виваком?

Да коментираме ли таргетираните рекламни кампании в Интернет (Facebook и Google Ads) на същите членки на ТЕРАПРО, които също най-случайно стартираха в деня на акцията? Ходи после, мамка му и трън, разправяй, че нямаш сесрта! Имате сестра уважаеми госпожи и господа, но тя е грозна, пъпчива, силно проскубана, осакатена, с изключително наднормено тегло и се нарича РЕПРЕСИЯ, малката сестра на КОРУПЦИЯ и първа браточедка на МУТРАН!

За сега смятам да спра до тук, защото колегите ме чакат да продължим работата по реставрация на мрежата. В крайна сметка и други колеги ще има какво да Ви кажат, те могат да разтеглят точките от 3 до 10 и нагоре, стига да искате да ги чуете. А и като си поизлях мъката ми поразкара малко и яда, мамка му и трън!

Все още няма официално изявление от институциите. Сигурни сме обаче, че новините и през тази седмица ще се динамични. А ние ще се постараем да ви държим в течение със случващото се.

Абонирай се
Извести ме за
guest
38 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
MasterYoda
MasterYoda
2 години

А иначе продължавайте да плашите малките деца с това, каква цензура имало през социализма и да разправяте сладки приказки, колко е хубаво сега.
Но такива акции е имало само по времето на Хитлер, а това време сега е известно като фашизъм, не като демокрация.

Капитализъм
Капитализъм
Отговор на  MasterYoda
2 години

Ало, MasterYoda, вземи и си седни на дупето и прочети пропусналата литература, както и исторически факти малко да си опресниш поне основите в знанията. При националсоциализма има частни медии и частни компании, дори правителството прави частична приватизация с влизането си на власт. При Хитлер не е имало никакъв фашизъм, а националсоциализъм, този термин се налага години след като Кремъл решава да обедини двете понятия след войната, ако не се лъжа почва от 1946-та. В своята същност фашизма, франкизма и националсоциализма за доста различни идеи не само на практика, но и на теория. През марксистката диктатура на кремълоидните сатрапи, в България… Виж още »

MasterYoda
MasterYoda
Отговор на  Капитализъм
2 години

Вземи ти да прочетеш малко история, а не сосросоидните опорни точки!
Примерно през 90-те години имаше процес за уж „избитите стотици хиляди души в лагерите“ и не се доказа нищо, и не осъдиха никой! И другите ти размисли са на същото ниво. Това че имаш мнение, не означава че си прав 🙂
А иначе в статията става въпрос за реален фашизъм, ама кой ти чете, важно е да се изсер*ш отдолу

Капитализъм
Капитализъм
Отговор на  MasterYoda
2 години

Всичко, което написах е фактологическа истина и признато от цял свят, единствените, които не го признават са сръбските шовинисти и сърбофилските македонисти, наред с руските дезинформационни кампании в Европа, които при всяка критика на марксизма и руската намеса по парчедосванто на България на Балканите винаги излизат с удобния образ на Сорос. Сорос никога не е заемал позиции в подкрепа на нито една от горните тези, самият той е антифашист и ляв като тебе, но кой да чете. България ще бъде силна, независима и обединена, когота се научим да четем собствената си история, борбата за освобождение, обособяване и обединение с Македония… Виж още »

Васил
Васил
Отговор на  MasterYoda
2 години

Новото лице на българската олигархия – Кирил Домусчиев след купуването на една от най големите частни телевизии в страната, пидшушна на своят подопечен Бойко къде и кого да удари. БТВ е собственост на Гергов (БСП и ДПС). Нова е вече официално ГЕРБ. Овчият заспал български народ мълчи. от 20 години в тази страна няма свободни български журналисти. Само платени драскачи.

Иван
Иван
2 години

He мoжe дa ĸpaдeтe интeлeĸтyaлнa coбcтвeнocт и дa oчaĸвaтe дa Bи пoгaлят c пepцe. He мoжe вcичĸи дa cи плaщaт, a Bиe дa ce пpaвитe нa oщипaнa мoмa. Aлoy, нe e вpeмeтo cлeд ĸoмyнизнa дa въpжeтe няĸoĸлo ĸaбeлa и дa пycĸaтe нeт. Πoглeднeтe нa зaпaд: xopaтa cи ĸyпyвaт мyзиĸa, филми, игpи, нямa тopeнти. Имa лицeнзи, плaщaш – пoлзвaш, нe плaщaш – нe пoлзвaш. Kaĸ чoвeĸ дa ce ĸoнĸypиpa c Baшaтa фиpмa, пpи пoлoжeниe, чe Bиe cтe в cивия ceĸтop и paзxoдитe Bи зa ĸлиeнт ca caмo ĸaбeлитe и oбopyдвaнeтo? И нe ми пyĸa ĸoлĸo минyca щe ce нaцъĸaт – xopa,… Виж още »

bure_s_barut
bure_s_barut
Отговор на  Иван
2 години

Много точен коментар. Браво!
Цялата държава е така за съжаление…

no more
no more
Отговор на  Иван
2 години

Ти чете ли въобще за какво става дума в статията?Става дума за НЕТ,МРЕЖИ и ОБОРУДВАНЕ!Някъде да става въпрос за ТВ?

bure_s_barut
bure_s_barut
Отговор на  no more
2 години

no more, ти за IP телевизия не си ли чувал? Някъде трябва да видят на колко клиента е пусната платена телевизия безплатно.

no more
no more
Отговор на  bure_s_barut
2 години

Представи си,че съм чувал!Само,че мисля,че има начини да се спре,или пък глоби,ако има нерегламентирано излъчване на определени канали,а не да се изтърбушва всичко!В случая наистина става въпрос за поръчкова акция от големите акули и за разчистване на територии!

bure_s_barut
bure_s_barut
Отговор на  no more
2 години

no more, за делото трябват доказателства, а не глоби. Загубите са за десетки милиони левове и нещата трябва да са точни за пред съда. Ако не вземат сървърите с нужната информация и рутерите, които са насочвали трафика как ще ги осъдят? Нали, ако им ги оставят ще затрият всичката информация, която може да ги вкара в затвора и да им навлече глоби.
Мислете преди да се изцепвате!

Solar Power
Solar Power
Отговор на  bure_s_barut
2 години

А виж сега в нета кой е най-големия пират 🙂 ? Подсказвам youtube 🙂

RIOTT
RIOTT
Отговор на  Иван
2 години

Като си толкова загрижен, дай им на хората пари, за да си купуват филми и музика.

И освен това, кой си ти, за да обвиняваш фирмата, че има пиратско съдържание на сървърите? Да не би да си съдя или прокурор, или да имаш повече информация от нас?

Пък и стандартната процедура по премахване на незаконно съдържание от сървърите е да се подаде такава заявка към съответната фирма.

2002
2002
Отговор на  Иван
2 години

Можеш да прочетеш из нета колко много пиратството е помогнало на разни големи фирми.

Торента е технология.

д-р Събева
д-р Събева
Отговор на  Иван
2 години

Ако икономиката се развиваше нормално, без псевдо управители и собственици, тогава можеше да има и нормални заплати в България.
Но няма как да се обвиняват хора, които нямат доходи, за да си осигурят нормален начин на живот.
И в България не всеки е ИТ специалист. Отидете да работите месец като монтажист или друго в някой цех. Тогава говорете да си купуват филмите.

Иван
Иван
Отговор на  д-р Събева
2 години

„Който за каквото е учил“, д-р Събева. „Ама на запад заплатата била 4000 евро“, да, ама хората са инвестирали в образование и знаят какво правят. А тука сульо и пульо бакалаври, не могат да си напишат името пък ламтят за пари.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo
Отговор на  Иван
2 години

немисля че е уместно да сравняваш хората на запад, живея на запад над 20 години, мога да ти кажа че тук никой не си купува музика, ползват spotify и подобни стреаминг услуги подобно е и с филмите и телевизията, относно телевизията познавам много които си купуват пиратски IPTV поради факта че примерно спортните канали са безобразно скъпи и всяка година си вдигат цените, тук ако искаш да гледаш висшата лига, испанската и шампионска лига излиза месечно над 150 евро, аз си купувам от руснаци IPTV за 10 евро на месец и имам достъп до абсолютно всички спортни събития по света… Виж още »

До Иван:
До Иван:
Отговор на  Иван
2 години

До Иван: Кой сте Вие и в качеството на какъв говорите за авторски права? Мога да Ви уверя, че аз лично винаги съм използвал, използвам, и винаги ще използвам кракнати програми нужни в работата ми. Вие Иван, сте ГОСПОДИН НИКОЙ за да говорите по този начин. И да, цялата ми музикална колекция, филми, софтуер, всичко е кракнато, и Вие нищо не можете да ми кажете за това. Както и никой друг в страната, аз съм физическо лице не юридическо. Както знаем, в качеството си на физическо лице, никой нищо не може да ми проговори за авторски права. Ясен ли съм,… Виж още »

Иван
Иван
Отговор на  До Иван:
2 години

Ясно е, че си бай Ганьо още. Премести се в Германия, изтегли си един филм и на другия ден ще ти дойде писмото за глобата. Това, че тука е анархия, не означава, че и по света е така.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo
Отговор на  Иван
2 години

незнам как е в Германия, аз съм в Скандинавия, тук си гледкам пиратко IPTV и никой неможе да ми каже нищо понеже съм си го платил..(разпечатка от кредитната карта стига) уппс от де да знам че е пиратско… единствено за торентите могат да направят проблем но и там е относително (има тънкости в закона) а и съм си направил Бг VPN до рутера на брат ми.. .. наздраве

коко
коко
Отговор на  Иван
2 години

На запад има торенти… живял съм в англия и съм теглил…. живея в Германкя и пак мога да тегля с ВПН…..

И аз тъй като теб да го еба
И аз тъй като теб да го еба
Отговор на  Иван
2 години

Евала брат’чед! Напълно си прав, на 100%! Да живее хайдутското движение против дивия и мутренски капитализъм!

Neimev
Neimev
2 години

CTRL + F -> „мамка му и трън“ -> 1/10

Наблюдател
Наблюдател
2 години

Искайте оставката на ръководството на бившето НСБОп, сегашно ГДБОп, за да не се налага да се изиска нечия по висока оставка. За доста по дребни провинения министри си подадоха оставките. Стига сте ни занимавали с апартаменти, заменки и други глупости, ето това е реален проблем, ощетил не само хиляди крайни клиенти, но и бизнеси и институции Не е допустима проявата на подобни своеволия в правова държава, за каквато се имаме. Очевидно е акцията е била поръчкова, но реализацията й трагикомична. Държавните органи каквато представлява ГдБоп, да се съсредотичи към огранизираната престъпност, а не да се използва за репресии на бизнеса!

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo
2 години

на Иван Тушев му е кипнало доста като четох кви ги е написал .. 🙂 ако има backup ще се оправят нещата то е ясно, но аз ако бях на негово място после щеше не само ответен законов удар да направя но и ще хакна мейл сървърите на ГДБОП да видим ква кореспонденция са водили кауните на Явор Колев и самия той.. и след това един DDoS няколко дена на тяхната инфраструктура да се знае за в бъдеще!

Memo
Memo
2 години

Оня на Виваком/бившия шофьор в Държавна Сигурност-БКП ,И Домус…в искат да унищожат всичкия дребен и среден бизнес и да наложат монопол-таксата тогава ще стане 100 лв,защото няма да имат конкуренция. Само да кажа че Нова Тв-Собственост нс Домус…в на малък кабелен оператор с 3500-4500 абоната иска 30000 лв на месец,и Диема Пакета е на Домус..в-докато не стане 15 лв на месец няма да миряса.БТВ искат по 2 лв миниму на абонат–е колко трябва да стане таксата за потребителя???? Има хора тука си нямат хабер а коментират…Всейи иска 10000 лв заплата като на един те водещ,ама няма–но искат да ги вземат… Виж още »

Полицейски глупости
Полицейски глупости
2 години

Независимо дали става дума за телевизия или нет, никой няма правото да спира достъпа на хората до информация. Независимо дали става дума за неплащане на авторските права или не. Ако аз бях от засегнатите крайни потребители, хората от ГДБОП щяха да си имат големи проблеми. Съд до дупка, във всяка възможна инстанция, включително и в Страсбург, за нанесените щети и пропуснатите ползи. Щяха да си платят десетки хиляди за това….
И дела лично срещу Явор Колев в качеството на поста, който заема.

saentist
saentist
2 години

Да напиша един коментар до всички защитници на Частната Милиция: „Без съд и дело“ така се заключаваха преди 3-4 десетилетия разни решения на властта. (завършили трагично за обвинените) Да сравнението е много точно, това е като да имат един плевел в ботаническата градината и заради него да изкорените цялата. Независимо че може да има необратими последствия. Имало пиратска телевизия, я да се уточним, а колко съдебни дела има за това? В България няма директни медиини правоотношения ПРАВО НОСИТЕЛИ с който и да е тук сме през посредници Право ПРЕ-Носители. искате телевизия и посредника ви казва „директно пиле шаренко ОК ама… Виж още »

111
111
2 години

Според мен и едните и другите са виновни. Че полицаите са се престарали и и окрали офисите между другото най-вероятно е вярно. Можеше само дисковете да вземат + рутерите. Самите компютри като всичко останало без дисковете не им трябват въобще. Но от друга страна се чуват и мнения, че въпросния доставчик или свързани с него фирми, са предоставяли кабелни услуги и канали, на цени, на който ако е легално няма как да струват толкова. Пример HBO – абонамента само за него е 10 лв. Като сложиш и останалите канали, който са стотинки, но 100 канала още са горе долу още… Виж още »

saentist
saentist
Отговор на  111
2 години

А кажи тогава булсатком как пускат тв под 10 лв

Юли
Юли
Отговор на  111
2 години

Ясно – и А1 явно крият – аз съм на план ТВ 180 кнала + Инет 75МБ за 23 лв.

Котьо
Котьо
Отговор на  111
2 години

A1 в София плащам 23 лева ТВ и интернат, в Сандански скоростта ми е по ниска 16 Мб ама само свалянето, качването колко зле не коментирам, като ги събереш е над 30 лева , а как им излиза сметката на А1 ти ми кажи , или 5 години съм на субсидии. Смешно е някой като каже че не се плащало за услугата, да телевизията е с по добро качество, но пък не е IPTV, т.е. няма как да си връткаш каналите на пред назад и да си превърташ рекламите както е на мтел-а , абе за тия пари толкоз само… Виж още »

Аз 1111111111
Аз 1111111111
2 години

Ааа айде добро утро , когато ви ухапаха и вас вой до небесата, къде бяхте когато на нас ни задигаха компютрите. Тогава си бръкнахте в гъза и ни вопъл ни стон. Не знам дали все още сте узрели да разберете че Закона за авторското право е пиратски. Не може и е абсолютна глупост да има собственост върху нематериални средства. Има възможност авторите да си пазят нещата, тогава защо ги публикуват в интернет. Това е все едно някоя фирма да си остави стоката да стои на улицата и да каже „ми тя е моя собственост “ . Да но природните закони… Виж още »