fbpx
8.6 C
София

Идва ли залезът на необанките и защо помръкнаха перспективите пред Revolut, N26, Monzo и Starling

Оригиналът е на David DawkinsForbes, Forbes

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Най-големите финтех стартъпи на Европа възнамеряваха да заменят за милениалите традиционните банки, като им предложиха съвсем опростени, лесни и достъпни онлайн банкови услуги. Пандемията от COVID-19 би могла да бъде за тях възможност за укрепване на отношенията с клиентите и по този начин да се докаже превъзходството на необанките пред тромавите финансови институции. Но засега това не се случва. Нека да разберем защо.

Най-големите цифрови банки в Европа –  Revolut, N26, Monzo и Starling обещаваха да променят банковата индустрия към по-добро. Това бяха нови, подчертано европейски финтех стартъпи които получиха доверието на милиони реални потребители – банковите карти с неонови цветове станаха нещо обикновено в пъбовете, ресторантите и магазините, и стремително започнаха да набират популярност, най-вече чрез информация, предавана от уста в уста, особено във Великобритания.

Още от 2014 година финтех стартъпите предлагат продукти, които се оказаха съвсем лесни за използване, качествени, надеждни, изцяло достъпни онлайн и съвършено независещи от тромавите традиционни вековни банкови брандове, за които поддържането на голям брой банкови сметки започна да става нерентабилно.

Заради пандемията и възникналата заради нея ‘нова реалност’ европейските банки се оказаха пред повратен момент. За финтех стартъпите, нито един от които не излезе на печалба, пандемията бе възможност за укрепване на отношенията с клиентите и по време на карантината те можеха да докажат превъзходството си над големите банки, с които се бореха.

Но това не се случи. Точно обратното, перспективите пред европейските цифрови банки помръкнаха, а техните карти останаха като мъртъв товар в портфейлите на потребителите. В продължение на години никой не се съмняваше, че бъдещето е именно пред необанките, но сега, когато приходите падат, а спазването на банковото законодателство започна да изисква големи парични ресурси, старите служители започнаха да напускат и шансовете европейските финтех банки да изпълнят своите обещания, бързо се топят.

Облаците започнаха да се събират

Първото предупреждение дойде през месец юни, когато оценката на блестящия британски финтех стартъп Monzo падна с 40% – до $1,6 милиарда, докато през месец юни миналата година нейната оценка бе $2,6 милиарда. През юли облаците над тази необанка започнаха да се сгъстяват, понеже финансовите резултати бяха слаби, нещо което самата компания нарече ‘съществен фактор на неопределеност’. Когато броят на откритите банкови сметки достигна 4 милиона, спазването на банковото законодателство започна да струва много време и пари, а пандемията унищожи и без това малкия източник на доходи: няколкото пенса, които Monzo печелеше от заплащането на всяка чашка кафе, се изпари, когато клиентите си останаха вкъщи.

Основателите на Monzo започнаха да напускат кораба: през юни лицето на необанката Том Блумфийлд изостави поста на генерален директор, а съоснователят на стартъпа Пол Рипън още през месец януари обяви в Linkedin, че напуска, за да започне заедно със съпругата си да отглежда ‘300 алпака’ (300 alpacas).

Revolut, който е единственият финтех стартъп създал милиардер от рейтинга на Forbes – Николай Стронски, явно умее да печели по-добре, отколкото своя конкурент с банкови карти с коралов цвят. За една година приходите на тази цифрова банка нараснаха тройно – от $75 милиона през 2018 година на $211 милиона през 2019-та. Това стана благодарение на по-широкия асортимент банкови услуги, включително банкови продукти с криптовалута и злато.

Днес проблемът на Revolut са увеличените разходи. Ръстът на броя на служителите от 633 души през 2018 година до 2261 души през 2019-та се оказа твърде бърз. Но това не е чак толкова голям проблем. Revolut има 13 милиона разкрити банкови сметки и значително изпреварва своите съперници по броя на клиенти. Но като се има предвид, че разходите за една година са нараснали от $120 милиона на $352 милиона, може да се каже, че Revolut просто е утроил нерентабилната част от своя бизнес.

Но Revolut много добре разбира това. По време на своята голяма презентация през месец април, когато се проведе общото събрание, финтех банката обяви на своите служители, че бизнесът е загубил ‘оперативния си ливъридж’, като едновременно с това е ‘надебелял и омекнал’. През същия месец Revolut предложи програма за временно доброволно отказване от част от заплатата, за да може да си върне пълния контрол.

‘Както всички компании, при които приходите са спаднали, ние трябваше да намалим разходите’ – каза пред Forbes представител на Revolut.

Малко по-късно финтех стартъпът получи $500 милиона от инвеститорите и се стабилизира.

В същото време, в континентална Европа германската необанка N26 с пет милиона клиенти, с приходи $50 милиона и оперативна загуба от $86 милиона, ближе рани след големия скандал, който избухна заради решението на служителите да създадат синдикат. Новината от Берлин, че ръководството на тази цифрова банка е извикало полиция и изискало съдебна заповед за защита, за да попречи на работниците и служителите да се събират, директно показа, че нещата в тази компания не вървят.

Основателят на финтех стартъпа N26 Валентин Сталф поднесе извиненията си заради задълбочаването на конфликта. Но нивото на доверието остана ниско.

Цифровата банка Starling Bank бе основана през 2014 година от опитната ръкводителка на голям банков сектор Ан Боудън, което е любимка на аналитиците. Миналата седмица Боудън изпрати ясно послание на своите съперници:

‘Ръстът на броя банкови сметки е само едната страна на нещата. Ние винаги сме държали и държим разходите под контрол и по този начин, към края на 2020 година очакваме да излезем на печалба’.

Правителството на Великобритания вижда голям потенциал в Starling, предимно в неговия зрял и делови подход към клиентите, както и в банковите сметки на тази цифрова банка, които носят приличен приход. Starling отпускаше кредити в рамките на правителствената програма за поддръжка на предприятията по време на пандемията от новия коронавирус. Финтех стартъпът твърди, че е подобен на Dyson и Palantir, и всъщност той стана част от предприемаческата инфраструктура, към която правителството на Великобритания се обърна по време на кризата.

Финтех банката Starling е наистина престижна, но има само 1,25 милиона клиенти, което едва ли може да развълнува мениджърите на водещите банки. Но всички традиционни банки от цяла Европа виждат, че Starling, която само след шест години има над един милион банкови сметки, малко по малко ги догонва и според финансовите аналитици традиционните банки имат на разположение не повече от десетилетие, за да направят технологични промени и да не започнат да изостават от новите финтех банки.

Анализаторите

Само са половин година настроенията и мненията на аналитиците и коментаторите се промениха. Според експертите на Pitchbook, трендът е очевиден.. Ако единственият актив на една финтех банка са само милионите клиенти, то тя ще бъде привлекателна единствено за някоя голяма финансова институция, която може по-добре да се възползва от тази клиентска база, счита аналитикът Робърт Ле (Robert Le). Той прогнозира, че в близко бъдеще ще станем свидетели на поглъщането на някоя финтех банка от традиционна банка. А това означава, че поне една необанка ще остане под знамето на някоя обикновена банка, срещу която се е борила.

Експертът по финтех банки от Accenture Том Мъри зави, че доверието, точно както преди, играе голяма роля. След шест години необанките в действителност си остават по-скоро място за съхранение на джобните пари на милениумите: техните депозити са стотици, а не хиляди долари. Според Мъри, цифровите банки може и да са намери пътя до сърцата на потребителите със своите съвременни и супер удобни онлайн услуги, но много хора все още считат традиционните банки за по-безопасни и надеждни. Според данните на услугата Digital Banking Tracker на Accenture, през втората половина на 2019 година средният размер на депозитите във финтех банките на Великобритания е намалял с 25% – от $460 (350 паунда) на $340 (260 паунда) на клиент.

Дори и в условията на постепенно завръщане към нормалния живот, пандемията укрепи нашито отношения към банките и онлайн технологиите. Но карантината показа, че задаващата се криза оказва влияние на всички – както на традиционните банки, така и на финтех стартъпите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини