fbpx
15.8 C
София

Идват ли трудни времена за Facebook и Марк Зукърбърг с мандата на Байдън в САЩ?

Най-четени

Преди да се случат скандалите с Cambridge Analytica, признаването на участието на Facebook в етническите спорове в Мианмар, атаките срещу WhatsApp в Индия и набеждаването на социалната мрежа като пристрастна в президентските избори на САЩ през 2016 г., изпълнителният директор Марк Зукърбърг на практика държеше света в ръцете си, а репутацията му беше непомрачена. Всъщност Зукърбърг дори се радваше на толкова прогресивен имидж, че през 2017 г. дори започна да обикаля Америка. Целта на тази обиколка, според неговите думи беше, „да говори с повече хора за това как живеят, работят и мислят за бъдещето“. Целта му беше да разговаря с хора от всичките 50 щата – да се излезе от своя свят и да разговаря с американци от различни социални групи.

Някои дори разглеждаха тези ходове като ранно начало на една евентуална предизборна кампания на Зукърбърг за изборите през 2020 г. – нещо, което той категорично отричаше.

Потенциалната му кандидатура беше сериозно обсъждана в пресата – той разполагаше с огромни средства, власт и имидж.

Тази седмица обаче, новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън се зае с въпроса, който мнозина смятат, че тайно вълнува Зукърбърг. И по този начин предприе ход по политическото отчуждаване на изпълнителния директор на Facebook.

„Той вече не е добре дошъл на коктейла. И не мисля, че е бил наскоро“, казва Сара Милър, директор на Американския проект за икономически свободи. „Там не се таи много любов. Facebook е широко разглеждан като най-видния злодей сред всички технологични монополисти.“

Администрацията на Обама се смяташе за близка и до известна степен покровителски настроена към Силициевата долина и Facebook. Но ако Байдън някога е подкрепял технологичните гиганти, то сега нещата са коренно различни.

Влошаването на политическия имидж на Зукърбърг идва от това, че Байдън често използва Facebook като нарицателно за неприятностите на „сбъркания безплатен интернет“.

В разговор с Ню Йорк Таймс преди година той казва:

„Никога не съм бил фен на Facebook, както вероятно знаете. Никога не съм бил голям фен на Зукърбърг. Мисля, че той е истински проблем.“

И този въпрос не се разглежда така само от Байдън. В дните след победата на изборите от Байдън, неговият заместник-ръководител по комуникациите Бил Русо написа в Twitter:

„Ако смятате, че дезинформацията във Facebook е проблем по време на нашите избори, просто изчакайте, докато видите как тя раздробява тъканта на нашата демокрация в дните след изборите.“

Демократите обвиняват Facebook за случилото се през 2016 г. Използването на Cambridge Analytica от страна на републиканците тогава се възприема като решаващ компонент за победата на Тръмп. Някои от тревогите са свързани с манипулирането и таргетираната политическа реклама, която е показвана на американските избиратели тогава.

Но ако това беше повратната точка за днешната картина на отношенията между партията на Байдън и Facebook, сега отношенията са още по-лоши. Оттогава демократите – включително Джо Байдън са ужасени от това, което Facebook разрешава на своята платформа.

В разговор с водещ на CNN в края на 2019 г. Джо Байдън казва:

„Не можете да правите това, което в момента е допустимо във Facebook и изобщо да можете да кажете каквото и да било, а след това никой да не признава, когато знае, че изказването ви е изначално погрешно. Просто мисля, че всичко е извън контрол.“

Предстоят ли правителствени атаки срещу Facebook и Зукърбърг?

Когато си милиардер, може би няма значение, че президентът не те харесва много.

Но това, което президентът Байдън има шанс да направи сега, е да преструктурира Big Tech компаниите и да преформулира отношенията, които социалните медийни компании имат с техните потребители. А това може да има сериозни дългосрочни последици за Facebook.

Най-очевидният проблем е потенциалната отмяна на Раздел 230.

Това е един малък по обем, но решаващ закон, който спира съда и правителствено да търсят отговорност от компании като Facebook за това, което потребителите им публикуват в платформите.

Джо Байдън заяви, че иска Раздел 230 да бъде премахнат. Всъщност в същото това интервю от „Ню Йорк Таймс“ от преди година той каза, че иска закона „да бъде отменен незабавно“.

Това може да означава катастрофа за Зукърбърг, ако Байдън все още е запазил намеренията си. Изведнъж всички неща, които хората публикуват, всички клевети, фалшиви новини, обиди и призиви към насилие, ще бъдат отговорност на Facebook. На практика е невъзможно да си представим как биха изглеждали социалните мрежи и изобщо всички публични платформи, ако Раздел 230 в САЩ бъде отменен. И ако това не касае Европа засега, САЩ е най-големия пазар за социалните мрежи, затова отмяната на въпросния закон, може да означава катастрофа за публичните онлайн платформи, а освен това промените в САЩ, може да касаят всички региони, в които социалните медии оперират.

И ако картината за Facebook вече не изглежда никак розова, то все още не сме засегнали проблема за антитръстовите регулации. Понастоящем социалната мрежа е съдена от Федералната комисия по търговията (FTC) и управлението на 46 щата за „незаконно запазване на монополно положение“ чрез изкупуване на конкурентни продукти и услуги.

FTC също така заяви, че разглежда и като монополистични двете големи покупки в историята на Facebook – на чат платформата WhatsApp и социалната мрежа Instagram.

Facebook, разбира се, оспорва и се бори срещу това. Но Байдън изглежда доста вероятен съюзник на онези, които искат да атакуват технологичните компании.

През 2019 г., той каза, че разбиването на компании като Facebook е „нещо, което е наистина трудно.“

Jameel Jaffer, медиен правен експерт от Колумбийския университет, каза пред Би Би Си: „Бих очаквал администрацията на Байдън да бъде доста агресивна в прилагането на антитръстовите закони. И да има предвид целия спектър от вреди, а не само демократичните вреди, но и вреди, свързани с поверителността и благосъстоянието на приятелите.“

Според съобщенията президентът Байдън дори мисли да създаде антитръстов орган, създаден специално за възстановяване на конкуренцията в области като Big Tech.

Доналд Тръмп и други републиканци винаги твърдяха, че Facebook е твърде либерален, че е пристрастен към консерваторите. Но Тръмп се справи много добре с имиджа си в платформата. Както Тръмп, така и неговите високопоставени поддръжници редовно участват в топ 10 на най-споделяните публикации във Facebook за деня.

Нещата обаче се промениха след блокирането на акаунта на Тръмп във Facebook. Но в крайна сметка, възниква политически ангажирания въпрос дали това щеше да се случи, ако на Тръмп не му оставаше само една седмица до края на мандата, а да речем, една година?

Блокирането на Тръмп трябва да се разглежда през този обектив. Facebook сега се опитва да покаже, че има надеждно модериране – както и че действията им са в кореспонденция с възгледа на Джо Байдън, че безплатните интернет платформи не са непременно велики и славни. И какъв по-добър начин от това да се покаже, че социалната мрежа подкрепя новия президент, забраната на агресивния и агитиращ към насилие Тръмп?

Джо Байдън обаче едва ли е променил особено мнението си за Facebook. И това, което той ще предприеме по отношение на големите технологични компании, може да бъде оформено около неговата неприязън към социалната мрежа и нейния изпълнителен директор Марк Зукърбърг.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини