fbpx
10.8 C
София

Идеалната схема: слънчев остров произвежда етанол от CO2 в океанската вода

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Швейцарски и норвежки учени предложиха много интересен метод за производство на гориво за автомобили и морски съдове. Идеята е да се построят плаващи острови от слънчеви панели, които да подават генерираната електрическа енергия на плаваща фабрика, извличаща CO2 от водата и произвеждаща етанол.

Европейските изследователи пресметнаха параметрите и размерите на подобен клъстър от острови и фабрика за извличане на въглероден диоксид от водата и произвеждането на етанол от него. При диаметър 100 метра, производителността на „слънчевия остров“ е средно около 24 MW. Оптимална работа ще има при изграждането на 70 от тези острови, обслужващи една фабрика. Самата плаваща фабрика ще разполага с акумулаторни блокове, с помощта на които може да работи и през нощта. Ars Technica добавя, че основната част на електрическата енергия ще се използва за опресняване на водата и за електролиза.

Европейските учени подчертават, че извличането на CO2 от морската и океанската вода е значително по-лесно, отколкото улавянето му от въздуха, понеже концентрацията на въглеродния диоксид в океана е 125 пъти по-висока. Вече е подготвен прототипа на устройство, което намалява киселинността на водата и извежда CO2 с помощта на специални мембрани.

От получените в резултат от електролизата водород и въглероден диоксид се създава етанол чрез хидрогениране на CO2 чрез използването на селективен катализатор. Един подобен конгломерат може да изработва 15 300 тона етанол годишно. Генерираният по този начин етанол ще бъде пренасян с помощта на обикновени кораби.

Пресмятанията на специалистите показват, че за да се замени всичкото изкопаемо гориво, необходимо за товарните превози, на човечеството са необходими 170 000 подобни острови. Дори и те да бъдат разположени в регионите с най-много слънце и където височината на вълните не превишава 2 метра, повърхността в океана е предостатъчна.

Американските експерти вече пресметнаха колко електрическа енергия ще генерират подобни плаващи слънчеви електроцентрали, ако бъдат разположени около и в цялата страна. Пресмятанията показват, че 24 000 от тези иновативни станции могат да осигурят 10% от електричеството на цялата страна.

Авторите на новия метод подчертават, че това е само теоретичен модел, подкрепен с математични изследвания. Дали изграждането на подобно съоръжени е рентабилно, ще зависи от цената на използваните най-нови технологии, както и от цената на транспортните горива през следващите години. Почистването и поддръжката на един подобен слънчев клъстър също ще изисква разходи. Но европейските учени са уверени, че това може да се осъществи, като вместо етанол може да се произвежда друго гориво.

Премахването на въглеродния диоксид от околната среда е от решаващо значение за смекчаване на последиците от глобалната промяна на климата. Океаните абсорбират атмосферния CO2 и може би това е един от начините за изчистването на атмосферата и околната среда.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини