fbpx
5.3 C
София

Идеята за книги с отворен код е кошмар за книгоиздателската индустрия

Най-четени

Постоянно се увеличават компаниите, които се надпреварват в сферата на дигитализацията на книжния пазар. Все по-често на дневен ред излиза една идея, която разтърсва традиционния модел на книгоиздаване само със споменаването си. Става въпрос за книгите с отворен код или идеята, че онлайн литературата трябва да бъде достъпна безплатно. Увеличава се броят на университетите, които качват лекции на свои преподаватели за безплатно ползване от всички желаещи в мрежата, предава Mashable.

Сред въпросните университети влизат реномирани учебни заведения като MIT и Carnegie Mellon. За съжаление на читателите обаче, има някои пречки, които възпрепятстват същия подход по отношение на книгите. На първо място, авторът на дадена книга трябва да даде съгласието си произведението му да бъде разпространявано онлайн без заплащане на авторски права. Тази практика може да е популярна в софтуерния свят, където някои програмисти пишат приложения в свободното си време, докато през останалото работят някъде срещу заплата, но писателите, които влагат всички свои усилия в книгите, които пишат едва ли ще са съгласни. Също така, ако вземем за пример учебниците ще видим, че те трябва да отговарят на определени стандарти преди да бъдат одобрени, а след това няма ясни процедури, които да позволяват безплатното им цифрово разпространяване.

Изследвания в Съединените щати са показали, че повечето от хората са склонни да плащат за поръчка на хартиени копия на книги, дори ако те са налични за безплатна употреба в световната мрежа. Въпреки това, организациите в които членуват книгоиздатели се противопоставят яростно на всички форми на книги с отворен код.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини