Избор на телевизор от научна, а не от рекламна гледна точка

Оригиналът на този материал е на Gray Jack the Fixxxer от habr.com, който повдигна редица интересни и донякъде противоречиви въпроси относно избора на телевизор, предизвикали сериозна полемика в уеб пространството

67
1718

Ако решите да си вземете телевизор, ще се сблъскате с цяла маркетингова вакханалия по отношение на резолюции, мегапиксели и какво ли още не. С течение на времето HD Ready резолюцията бе заменена от Full HD, а днес вече стават популярни 4К и дори 8К.

Нека да погледнем на нещата от малко по-друга гледна точка и да се опитаме да разберем, какво точно ни е необходимо. Ще ни помогнат геометрията, която се преподава в училищата, както и някои базови познания.

Невъоръженото око на средностатистическия човек е уникален инструмент, който има ъгъл на виждане на околното пространство около 160°-175° и може да различава елементи под ъгъл 1—2′ (около 0,02°—0,03°). По-важното е, че бързото фокусиране върху обектите при младите хора става на разстояние от 10 см до безкрайност, а при хората на 50 години и нагоре – на разстояние от 50 см до безкрайност.

Изглежда много добре, но на практика въобще не е толкова просто.

По-долу е дадено изображението на полето на зрение на дясното око, като цифрите на скалата са градуси:

Оранжевото петно е мястото на проекцията на сляпото петно на очното дъно. Полето на зрение на двете очи не е с форма на правилна окръжност, понеже е погледът е ограничен от носа от медиална страна и от клепачите отгоре и отдолу.

Ако наложим графиките на дясното и лявото око ще получим ето това:

За съжаление, човешкото око не осигурява еднакво качество на зрението в широк зрителен ъгъл. Да, с двете очи може да разпознаваме обектите в 180° обхват пред себе си, но да разпознаваме триизмерни модели можем само в пределите на 110° (зелената зона в изображението), а пълноцветни – само в рамките на 60°-70° (синята зона). При някои птици полето на зрение е 360°, но ние разполагаме само с това.

Тоест, хората най-качествено възприемат изображенията при ъгъл на виждане от около 60°-70°. А когато е необходим по-голям обхват, нашите очи „бягат“ по изображението.

Да се върнем към телевизорите. Нека се ограничим с популярните модели с плосък екран и съотношение на страните 16:9.

Тоест, в изображението по-горе имаме W:L = 16:9, а D е диагоналът на екрана.

Оттук, с помощта на теоремата на Питагор можем да изчислим:

А сега, след като знаем резолюциите:

 • HD Ready е 1280х720 пиксела:
 • Full HD е 1920х1080 пиксела
 • Ultra HD 4K е 3840х2160 пиксела

Ще получим, че размерът на точката може да се изрази като:

 • HD Ready: D/1468,60:

 • Full HD: D/2202,91
 • Ultra HD 4K: D/4405,81

 

А сега да пресметнем оптималното разстояние до екрана, при което погледът може да обхване цялото изображение.

От по-горната скица е ясно, че:

И тъй като в един екран от широчината и височината по-голяма е широчината – тоест, окото трябва да обхване цялата широчина наведнъж – да пресметнем оптималното разстояние до екрана, като разбира се имаме предвид, че зрителният ъгъл не бива да превишава 70 градуса:

Тоест, за да може окото да обхване целия екран по широчина, ние трябва да се намираме на разстояние не по-близо от малко над половината от диагонала на екрана. И още, това разстояние не трябва да е по-малко от 50 см, за да се осигури комфортно гледане за хората на всякаква възраст. Да запомним това.

Сега да пресметнем разстоянието, от което хората могат да различат пикселите на екрана. Това си е същият триъгълник с тангенса на ъгъла, само че R в този случай е размерът на пиксела:

Тоест, при разстояние по-голямо от 2873,6 пъти размера на пиксела, окото не може да види и да различи наличната зърнистост. Или като се има предвид размера на точката, пресметнат по-горе, необходимо е да се намираме на следните минимални разстояния от екрана, за да виждаме нормално изображение:

 • HD Ready: D/1468,60 х 2873,6 = 1,96D или два пъти диагонала на екрана
 • Full HD: D/2202,91 х 2873,6 = 1,3D – тоест, малко по-малко от един и половина пъти диагонала на екрана
 • Ultra HD 4K: D/4405,81 х 2873,6 = 0,65D или малко повече от половината от диагонала на екрана

Изводи

 1. Не си струва да се седи на разстояние до екрана, по-близо от 50 см – окото не може нормално да се фокусира върху изображението и след не много дълго време ще трябва да се посети очния лекар
 2. Не си струва да се гледа от разстояние по-близо от 0,63 диагонала на екрана – окото трябва непрекъснато да се движи по изображението, за да обхване целия образ, а това опасно уморява очите
 3. Ако възнамерявате да гледате телевизор от разстояние по-голямо от двойния размер на диагонала на екрана, не си струва да се купува телевизор с резолюция над HD Ready, понеже няма да забележите разликата
 4. Ако възнамерявате да гледате телевизор от разстояние по-голямо от един път и половина размера на диагонала на екрана, не си струва да се купува нещо с резолюция над Full HD, понеже няма да забележите разликата
 5. Използването на 4К е целесъобразно, само ако екранът се гледа от разстояние по-малко от един път и половина на неговия диагонал, но повече от половината на диагонала. Днес има такива телевизори с голям екран, има и геймърски монитори, но е добре да се съобразим с казаното дотук
 6. Използването на още по-големи резолюции далеч не винаги има смисъл, понеже или няма да забележите разликата в показаната 4К картина или ще трябва да застанете близо до екрана, за да можете да видите и най-фините детайли, но в този случай ще трябва непрекъснато да движите погледа или дори главата си, за да обхванете цялото изображение. Проблемът частично може да се реши чрез извит екран

А сега нека всеки измери своята стая, да погледне къде е разположен любимият диван, да погледне какъв е размерът на диагонала на неговия телевизор и да се замисли, дали има смисъл да плаща повече.

 


Тук не са обсъждани характеристики, като кадрова честота, контраст, време за реакция на точката и т.н. Те безспорно оказват влияние, но основните положения, изброени дотук си остават. А вие как мислите?

67
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
14 Коментари
53 Отговори на коментарите
31 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
asd
asd

Като купувам телевизор – отивам, и взимам възможно най-евтиното, но все пак си имам някакъв критерий де. Последно съм купил един Telefunken, един Philips и един JVC. Всички са 43 инчови, и работят безотказно вече трета година. Съвсем умишлено НЕ купувам т.нар. „смарт“ телевизори. Гледам на телевизора само като на телевизор: включвам му кабел (кабелна, сателит, плеър) и искам той да работи. Толкова. Друго не ме интересува. До сега повече от 600 лева за телевизор не съм давал, няма и да дам. Не виждам никакъв смисъл, най-вече защото няма какво да се гледа на тоя телевизор. Телевизиите са само –… Виж още »

Радо
Радо

Нетфликс, Амазон прайм и много други?

Златко
Златко

PS4 Pro – 4K мой човек, много си назад като ти чета поста с технологиите. С тези телевизори дето си си купил, си е цял късмет че още работят.
Другото което е, има доста филми в интернет с 4К.

asd
asd

Пич, не съм 12-13 годишно лапе да се интересувам от плейстейшъни и игрички и т.н. глупости.
Филми от Интернет не свалям, т.е. не крада.

До по-горния коментар:
Нетфликс и амазон като пуснат продуктите си на български – тогава може и да си платя за тях.

Много сте интересни.
Аз ви пиша МОЕТО мнение, и какво АЗ съм си купил за вкъщи. И веднага се почва как нищо не разбирам и колк съм бил назад????? Ами така съм решил така съм направил бе. Не ми е проблем да дам и 3000 лева за телевизор, но не виждам смисъл от това. Лично мое мнение.

Златко
Златко

Никой не те напада, „бе“!
Прав си всеки има право на лош вкус, но това не означава, че по-скъпите и висок клас продукти са същите като боклуците които ползваш.

asd
asd

Да съм казал, че високия клас са боклуци?
А дали аз ползвам боклуци – нека сам си реша. Както казах – трета година нямам ядове.
Не знам един телевизор с Андроид ТВ как ще се държи след три години, не искам и да знам.

Радо
Радо

„Не знам един телевизор с Андроид ТВ как ще се държи след три години, не искам и да знам.“ Само ЛГ имаше телевизор с андроид. Другите добри производители ползват други ОС за ТВ. Признай си , че си ограничен човек с ограничено мислене? Толкова ти е слаба паметта , че пишеш даже неща от сорта: „До сега повече от 600 лева за телевизор не съм давал, няма и да дам.“ а после : „Не ми е проблем да дам и 3000 лева за телевизор“ Хахахахаха Ако беше казал – купувам си телевизор за 600 лева , защото толкова мога да… Виж още »

Колю
Колю

Май ти си доста ограничен,щом не знаеш,че Филипс,Сони и Шарп ползват Андроид, а скапаното ти LG нещо друго което и аз не знам какво е.
Аз си взех смарт телевизор преди 3 години на Филипс и даже е 4К но не виждам смисъл от този смарт и тази резолюция след като не ползвам никакви услуги за стрийминг,гледам понякога Ю-туб и основно си пускам кабелната.

Радо
Радо

Колю аз ползвам Самсунг 55 инча модел QA55Q6FNAKXXT със Самсунг 5.1 уредба за звук.

asd
asd

Както вече казах – никой не го еве какъв телевизор ползваш. Щом те кефи – давай смело.
Да си премерим компютрите ако искаш? Щото от това си вадя хляба, и там съм похарчил колкото трябва: 10к за iMac Pro, 6к за MacBook Pro + към 2.5к за iPad Pro. Само iMac-a слага в малкия си джоб този GNUSMAS, който имаш 🙂

MasterBlaster
MasterBlaster

Е и аз си изкарвам хляба с компютри и ме караш да се смея. Купил си някакви Apple компютърчета… аз да ти изброя ли сървърите си в домашния рак? А какъв файъруол имаш и с какво ли келяво домашно рутерче си? Или у вас всичко е на WiFi от A1 🙂 И колко монитора имаш? Аз напоследък подарих 2 х 24″ – много ми стнаха. Малко е тъпо да се хвалиш с нещастните си iMac и прочее точно тук. Ах да, имам и 3 лаптопа 2 от които са Surface 4 и 6 а третия е по небрандиран но с… Виж още »

Sasser
Sasser

Ай следващия със сървърно помещение у дома. Всички сте от филма Умирай трудно 4.

Sasser
Sasser

Много искам да снимаш тези Епъл продукти до телефункена.

Колю
Колю

Щом ползваш допълнителна уредба за звук си ми ясен! 🙂

the professor
the professor

LG e с линукс, не със андроид…

xxl
xxl

“Радо“ може ли да обясниш за какво ти е телевизор със 8К? при положение че и 4К няма как да използваш на 100%та.?!?

Радо
Радо

xxl аз нямам намерение да си купувам 8к телевизор в близко бъдеще. Както вече казах – гледам Нетфликс на 4К 100%…

Радо
Радо

Ами да – АЗ те нападам, супер необразован си , и изглежда си сляп и глух на това отгоре? Аз не живея в БГ но знам от многото приятели които имам , че от 2 години има Нетфликс в БГ. И моля те не пиши глупости от сорта „Не ми е проблем да дам и 3000 лева за телевизор, но не виждам смисъл от това“ Само някой баламурник който няма очи и уши да види и чуе красотата и качеството на звука може да си купи евтин телевизор и да му се кефи! Отделно НЕ ВЯРВАМ , че човек който… Виж още »

д-р Събева
д-р Събева

Колко процента от населението на България гледат и ще гледат netlix ?
Това, че ти и твоите приятели гледате не означава, че и средностатистическия българин ще гледа.
Гледат се основно около 7 телевизионни програми.

Радо
Радо

д-р Събева – малък процент от населението на България ползва платени стрииминг услуги. Няма спор по тази тема. Ако голям процент от населението вземаше средностатистическата заплата за ЕС щеше да е много по различно. И все пак това не оправдава закупуването на евтин телевизор и пишенето на коментари , че видиш ли моя евтин телевизор предава супер качествена картина и звук и няма смисъл да се купува скъп телевизор не мислиш ли?

д-р Събева
д-р Събева

Всеки купува според възможностите си. То половината население е на прага на бедността, та тръгнало да си купува ненужни неща…
На човек, който гледа новините или някой и друг филм защо му е нещо много скъпо ? Или пък за някой индийски сериал ? Пенсионерите да не ги коментирам, че там е още по-зле положението.

boot
boot

„То половината население е на прага на бедносттa“ – тук може да поспорим. Според мен повече от половината не живеем от дълго време в България. Пък от останалите там, далеч под половината са „бедни“. И много имигранти използваме Нетфликс, HBO, Amazon та и купуваме филми в 4К. Иначе поздравления за статията. Действително дава храна за размисъл относно ppi и размерите на телевизорите.

Питанката
Питанката

Абе от 6 години не съм в страната, но още си ползвам Замунда и и няколко български сайта за онлайн филми. Гледам ги на едно 10 годишно Вайо и ме боли фара кой колко точно му е голям и как го ползва. Предполагам съм натрупал капитал да мога да си позволя каквото и да било, но като не го ползвам….

д-р Събева
д-р Събева

Аз говоря за хората, които са в България, а не за имигрантите.
Лично аз не харесва платените пакети на еднолични стрийминг услуги.
Не са ми нужни.

Анонимен
Анонимен

Напоследък много българи ползват НВОGO, защото цената е 6 лева на месец и сега гледат Игра на тронове. Това не е много.
На Нетфликс цената е 10 евро и това като се конвентира в левове става 20 лева и заради безмислената на валута няма много абонати на Нетфликс в България. Нашата валута прецаква цялата страна, която ще се разпадне.

Анонимен
Анонимен

На мен лично не ми пука какво прави средностатистическия българин. Развитието на развлекателната индустрия не зависи от страна, като България.

д-р Събева
д-р Събева

Лошото е че развлекателната индустрия се развива в лошо направление и крайния резултат е с все по-лошо качество.
Все повече филми и с по-малко качество филми се правят.
Даже за стойностни филми много рядко може да се говори.
И при сериалите е така.

asd
asd

Пундьо мамин, кой ти е казал, че съм взел телевизор „да му се кефя“.
Аз не се кефя на вещи, и не парадирам с тях.
Това е присъщо за абсолютни комплексари, какъвто си ти.
Кой знае ква бракма си, ама айде. Като няма кво друго да покажеш и си мериш телевизорите с хората? Голяма си пutka.

Радо
Радо

Е , така е за съжаление – който няма какво да каже обижда.

Кьорав кон
Кьорав кон

Не, че нещо, но след като не парадирате с вещи, за какво сте изброил тези умрели ай макове? И това ако не е парадиране, че вместо да си сглобите 1 супер-компютър сте дали толкова пари за тези каруци – здраве му кажи! Колкото до статията – всеки купува каквото му хареса според бюджета си. Едва ли тази статия с нещо ще повлияе в избора ни на телевизор. Лично аз държах да си взема 4К заради нарастващото съдържание, без да търся нещо супер скъпо. 43 инча е за 400 евро.

Д-р Х
Д-р Х

Чиче, Youtube не ползваш ли? Само заради него си струва 4К. Вече е пълно с 4К съдържание и то качествено.

Анонимен
Анонимен

То държавата ни е пред закриване пък ти чакаш бг превод.

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Наистина не разбираш и наистина си бунак. И това се разбира още от първото изречение в поста ти. Нищо лично. Това че ти не се интересуваш и не използваш пълната функционалност на новите технологии, не прави тези които го правят – глупави. Нито 12-13 годишни лапета дето се интересували от игрички и глупости. Аз имам смарт телевизор, но дори не съм му пуснал кабелна телевизия. Изобщо не гледам телевизия от 10 години. Но едно от любимите ми неща е да си легна в леглото и да си пусна някой филм, или нещо интересно в youtube. Такива „традиционалисти“ като теб, преди… Виж още »

the professor
the professor

само 1 уточнение: ps4 (пък било и то Pro) не е с реалко 4к, реално 4к има само на компютър с видеокарта…

Анонимен
Анонимен

То ако не е смарт телевизора не може да работи.

Радослав
Радослав

Гледай старо художествено европейско, американско, съветско кино. Например руснаците са реставрирали много стари филми от 50-те години с невронни мрежи – изглеждат, все едно са снимани с цифрови камери. Абе не е, като да се усеща съвременна халтура.

lll
lll

Телевизора трябва да е просто екран+приемник, Другото не ми го хвалете.

Анонимен
Анонимен

То такъв става само за да го пуснеш през терасата.

Тодор
Тодор

Бедните хора имат големи телевизори, богатите – големи библиотеки!

не бих казал
не бих казал

По-скоро – умните имат големи библиотеки, а богатите – големи телевизори 🙂

Иначе – статията е само теория. А теоретично погледнато, между теория и практика няма разлика. На практика обаче между теория и практика няма нищо общо 😀 Телевизор нямам вече от четвърт век, но пък мониторът ми е 42.5″, 4К. Работя от разстояние малко над 2 метра, което е над 1.5 пъти диагонала на екрана. Но като пусна 4К филм и същия във FullHD резолюция – разликата е ОГРОМНА!

Гелето
Гелето

Четеш текст от 2 метра – ето това е вица на деня!!!

Чети преди да пишеш бе, Геле!
Чети преди да пишеш бе, Геле!

Работя от разстояние над 2 метра на екран с диагонал над метър. Какъв ми е проблема да чета текста, според теб?

иБаси
иБаси

Евалата Тоше!
И тези с големите библиотеки нямат нужда от ТВ защото знаят новините много преди да ги „излъчат“ по ТВ-то, ама плебеите с ТВ-тата (всякъкъв размер), няма как да го разберат това… 🙂

Спас
Спас

Язе съм още с ламбов, черно-бел. Зеа да му са изтощават ламбите и загрева бавно, ама като го пусна десет минути преди новините и стаа работата. Ако земе да прескача или да губи говор – отгоре съм го разграфил къде да го удрям. Мисла скоро да тръса некой цветен. Така де, двайсе и пръви век сме, нема са излагаме, ама повече от 600 лева нема да дам. Е, ако не е ламбов – може и 620.

Радо
Радо

🙂

kanareca81
kanareca81

Колкото по голям толкова по добре,има си и калкулатори за тая цел.

иБаси
иБаси

Ако знаеш предварително глупостите които ще се изприказват (и самата истина която е на 180 градуса), не ти трябат боклукчави ТВ-та… 🙂

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

Благодаря за статията, много информативно, сега вече мога да убедя жената че можем да си вземем и по-голям ТВ, като гледам някои хора колко тъпотии са наръсили тук ми се зави свят, аз от 20 години не съм в БГ но неплащам за стрийминг услуги просто защото филмите са повечето американски (не спонсурирам чичо Сам) и напоследък ги правят само бози, летящи чукове щитове и простотии а качество 0, имам 4К смарт ТВ с Андроид, настроен с всички торенти включително и замунда, арена, енерджи.. 4К матеряли има много из торентите, отделно тубата както някой са споменали тук…

petov
petov

Преди всичко много добра статия, една от многото зачестили в последно време! Към нея ще добавя, че освен по този начин за избор на телевизор е важно да се направи и тестова флашка с различни грейдове, цветове, нюанси и видеоклипове за тестване. Отива се в магазин за техника и се тества наличната техника спрямо бюджет и предпочитания. Но размерът на ТВ-то се определя по описания начин в статията. Много важно се оказва и разположението на инпутовете на задния панел. Аз лично се прецаках с едни, които бяха хоризонтално ориентирани и сега кабелите се виждат, но това е….

Анонимен
Анонимен

Старията е добра, но дали превода в заключенията е интерпретирам по различен начин незнам. Но по точки 3,4 и 5 нещи не ми се връзва. Купуваш 60 инча телевизор и ще го гледаш от 4 метра, ХД редито както се казва в точка 3, ще се вижда мега гадно! Не съм съгласен че в тази сутиация човек няма да направи разлима между хд реди, фул хаде к форкей!!!

Радослав
Радослав

Видеоклиповете е добре да изобразяват повърхност на движеща се вода, че така най добре се виждат недостатъците на великата техника, така и не надхвърлила по някои параметри дори кинескопите още.

Радослав
Радослав

Тия неща на авторът на статията сме ги учили в училището, и не че не са верни, но вярата в математиката е глупав мироглед, защото има страшно много други неща. Понеже ми върви обучение по стереокино по технология на руснаците, за която имат от американците Оскар за 3D кино ще Ви кажа, че почти никой нищо не знае. Когато гледате плоско изображение, и екранът надхвърля периферното Ви зрение се задейства един от монокулярните стереоскопични ефекти – тоест когато обектите се раздвижат – мозъкът Ви започва да ги възприема като 3D обекти. Това е една от Магиите на старият чаршаф в… Виж още »

Евгени
Евгени

Отлична статия за отрезвяване на преценката!

Bongo
Bongo

Статията е практична, а аз харесвам практичността! Относно телевизорите, който иска нека си купи и булид от Ф1, за да кара бурканите от село – изборът и парите са си негови.