Потребители докладват за сериозен проблем в последната версия на Windows 10 – Windows 10 20H2. В следствие на този проблем може да се получи разрушаване на части от файловата система и появата на син екран по време на рестартиране.

За сега изглежда, че причината е ChkDsk проверката

Günter Born е човекът, който предоставя повече информация за случващото се. Той обяснява как един германски администратор е установил, че случващото се започва след обновяване на операционната система и изпълняване на командата chkdsk c: /f.

Тази команда се използва за проверка на даден дял за грешки и тяхната поправка след това

В случая командата ще открие редица грешки във файл, който се нарича „9“ и грешка в BITMAP атрибута на Master File Table. Това е база с данни, в която има информация за всеки файл и директория при NTFS файловата система.

Устройствата изкарват NTFS File System грешка при рестарта след изпълнение на командата. Анализ на активното устройство показва, че делът, на който е инсталиран Windows е върнат в RAW състояние. Именно от там се извежда заключението, че поправките на Check Disk инструмента са повредили файловата система.

Другата особеност е, че засегнати основно биват SSD дискове. Има обаче един потребител, при който проблемът се е появил върху твърд диск на виртуална машина.

Проблемният ъпдейт е  KB4592438, пуснат е на 8 декември и е част от Patch Tuesday за декември 2020 година

Тепърва ще се изяснява дали има и други фактори, които допринасят. Така ще стане ясно дали всички потребители на Windows 10 20H2 са засегнати или определена група от тях.

Установено е, че чистата инсталация на Windows 10 20H2 няма този проблем

Препоръката към администраторите е да направят бекъп на делът, на който Windows е инсталиран, преди да използват Check Disk на машини с Windows 10 20H2 и споменатия ъпдейт.

Все още от Microsoft не са потвърдили наличието на бъга.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари