Ако сме си закупили Tesla Model 3 вместо BMW 3-а серия или Audi A4, то в рамките на живота ще спестим около $15 хиляди. Това сочи нов анализ на Consumer Reports, цитиран от ArsTechnica. Той разглежда общата цена на притежанието на електрически автомобили – както на тези с батерия (BEV), така и на плъгин хибридите (PHEV). Както се досещате, изследването касае САЩ, но за много от нещата е валидно в глобален план.

CR открива, че по-ниските цени за поддръжка и по-ниските цени на електричеството спрямо горивото оправдават по-високата цена на електрическия автомобил, спрямо цената на този, който работи само с гориво.

Разходите са изчислени с информация от годишни проучвания на CR от 2019 и 2020 година. В тях шофьорите са попитани за разходите им за поддръжка и ремонт,  пробегът за последните 12 месеца и общият пробег. От статистиката са извадени колите, които са изминали по-малко от 3200 и повече от 96 560 километра за 12 месеца. Извадени са и колите, които са имали над $20 000 разход за поддръжка или общ пробег над 322 хиляди километра.

Какви са изводите?

За първите 80 500 километра, цените за поддръжка и ремонт на електрическите автомобили са $0.012 на миля (1.6 километра), за хибридите са $0.021, а за колите на конвенционално гориво – $0.028. За следващите 80 500 километра, разликата между електрическите и хибридните спада – $0.028 и $0.031. При конвенционалните автомобили се качва значително – $0.06.

За колите с двойно по-голям пробег, извадката е малка, тъй като по-малко електрически и хибридни автомобили отговарят на условията и те са основно по-стари Nissan Leaf и Tesla Model S. Все пак цените са $0.043 на мисля за електрическите, $0.033 за хибридите и $0.079 за тези на гориво.

Общата средна цена е $0.031 на миля за електрическите, $0.03 за хибридите и $0.061 за останалите

По отношение на чистите разходи за енергия/гориво, ето какво показва проучването. Електрическите коли спестяват около $790 за 24 хиляди километра, в сравнение с тези с двигатели с вътрешно горене. Електрически SUV спестява $1020, а електрически пикап спестява $1310.

Другият интересен извод е, че собствениците на електрически коли с пробег от поне 402 километра правят 92% от зареждането на колата си у дома. Те използват бързите публични зарядни станции средно по само 6 пъти в година. В районите, където цената на горивото е по-висока и възобновяемата енергия е повече и на по-ниска цена, спестяванията се увеличават.

От CR решават да разгледат новите електрически и хибридни коли до $50 000 и да ги разделят в пет категории

Тези категории се сравняват с най-ефективните, най-продаваните и най-високо оценените конвенционални автомобили. Както и с такива, които имат подобно представяне на пътя като електрическите и хибридни модели във всяка категория.

От CR изчисляват разходите за първите седем години собственост, както и разходите при общ пробег от над 322 хиляди километра. Цените са базирани на реална информация от TrueCar и с презумпцията за 6-годишен заем с 4.7% лихва. За електрическите и хибридните коли се изважда данъчния кредит в САЩ, но не и щатските и местните облекчения.

Приема се еднаква крива на амортизация за всички превозни средства, след като става ясно, че веднъж коригирани за данъчни облекчения, BEV и PHEV се амортизират с почти идентичен темп, както превозните средства с двигател с вътрешно горене.

Ето анализираните модели

Категория Хечбек Седан Кросоувър Луксозен седан Луксозен Кросоувър
BEV Chevy Bolt, Nissan Leaf Ford Mustang Mach-E Tesla Model 3 Tesla Model Y
PHEV Toyota Prius Prime Honda Clarity Ford Escape PHEV, Toyota RAV4 Prime
Най-ефективен Toyota Prius Toyota Camry Hybrid Toyota RAV4 Hybrid Lexus LS300h Lexus NX300h
Най-продаван Honda Civic Hatchback Toyota Camry Toyota RAV4 Lexus RX350
Най-ценен Hyundai Elantra GT Subaru Legacy Mazda CX-5 Audi A4 Infiniti QX50
Представяне VW Golf GTI Mazda CX-5 Turbo BMW 330i BMW X3 m40i

При избор на Tesla Model 3 вместо BMW 330i се получава най-голяма спестена сума за живота на колата – общо $17 600. Ако изберем Tesla Model Y вместо Lexus кросоувърът, ще спестим $13 400. Собствениците на Nissan Leaf и Chevrolet Bold могат да очакват да похарчат с $6000 по-малко по време на притежанието на колите си, в сравнение с тези на Honda Civic хечбек.

Най-ниската спестена сума е при сравнението на Ford Mustang Mach-E с Toyota RAV4. Там разликата е само $3000. От Consumer Reports обясняват, че е трудно да се конкурираш с RAV4 Hybrid на Toyota, защото той е както евтин, така и ефективен.

Най-големите спестявания при плъгин хибридите са в сектора на седаните. Honda Clarity PHEV ще струва с $10 600 по-малко от Toyota Camry. Ford Escape PHEV ще струва с $10 000 по-малко от RAV4. Както при Mustang Mach-E, Toyota RAV4 Prime надминава с много малко RAV4 Hybrid и дори базовия RAV4 LE.

Най-добрите оферти се получават при сравнение на BEV и PHEV коли с подобно ускорение. Средното спестяванията са $10 000 за първия собственик или общо между $16 и $23 хиляди за целия живот на превозното средство.

Какво значи това за пазара на електрически коли втора ръка?

От CR са доста оптимистични за това какво сочат данните за хората, които искат да си купят електрически автомобил втора ръка. Парите, които човек може да спести, купувайки си 5 до 7-годишна електрическа кола, вместо 5 до 7-годишна конвенционална кола, са два до три пъти повече в сравнение с покупката на нов автомобили.

Важно е да се отбележи обаче, че ще мине известно време преди да има достатъчно електрически автомобили на вторичния пазар.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари