fbpx
13.5 C
София

Изгодно ли е да си купим употребяван електрически автомобил?

Най-четени

Електрическите автомобили стават все по-популярни по ред причини – на много места по целия свят. Например, миналата година във Великобритания са регистрирани рекордните 59 954 електромобила. През декември съставляват 3.8% от пазара. През декември, 2016 г. процентът е 1.7.

Предимствата им са добре документирани – огромен спад във вредните емисии, реална алтернатива на изкопаемите горива. Стои ли така въпросът, ако говорим за употребяван автомобил обаче?

Във Великобритания пазарът за употребявани коли регистрира лек спад от 2.1% за последната година. Обаче има сериозен ръст в продажбата на употребявани хибриди и електромобили. И то с цели 27%, отбелязва Майк Хоус от SMMT. И мнозинството от хората избрали да преминат към електромобил не иска да се върне към ДВГ.

“Окуражаващо е да виждаме повече хора, които купуват употребявани автомобили с по-ниско отделяне на емисии. Но все още продажбите остават малки като количество спрямо целия пазар. Тепърва ще се оформят още политики и подкрепа от правителствата, което ще даде увереност на хората да избират по-чисти автомобили. Освен това, тепърва в следващите години ще видим разработване на пазара за употребявани електромобили. Все още предлагането не е кой знае какво.“, продължава той, цитиран от betaNews.

Какви са предимствата?

Основният фактор разбира се е много по-ниската цена. Новите автомобили все още са популярни, има сериозен напредък в технологиите, в безопасността. Но в момента, в който колата излезе от магазина, тя моментално губи поне 20% от стойността си. В същата Великобритания, за всеки един нов автомобил се продават по три употребявани. В държави като България, съотношението със сигурност е още по-показателно.

Но не е само това. В днешно време се предлагат по-дълги гаранции на автомобилите. Производителите са по-уверени в това, което предлагат и то по-дълго време се поддържа по правилния начин. Продължаваме с екстрите. Ако си купим употребявана кола, тя може да е оборудвана с различни неща, за които като нова се плащат сериозни суми.

Употребяваният автомобил го взимаш и започваш да го караш. Него не го поръчваш, не чакаш да го направят според избора на екстри. Понякога това може да отнеме месеци. Плащаш и караш. Да, с употребяваната кола може да се наложи да направим някои ремонти, но те ще станат в пъти по-бързо.

Ами застраховките? Разликата е огромна.

Колкото по-нова и по-скъпа е една кола, толкова по-скъпи са застраховките за нея, във всичките им форми. Това е нормално, застрахователите поемат по-голям риск. И разликата не е никак малка.

Проучванията започват да показват все повече шофьори, които биха си купили употребяван електромобил

Те стават по-уверени в дължината на пробега с едно зареждане, в дълготрайността на батериите. Две неща, които в миналото бяха фактор, който отказва немалко хора. Има много хора, за които е важно, че правят нещо от полза за природата. И това е сериозен принос, в сравнение с колите, които са на бензин и дизел.

Подмяната на батерии е един от най-големите разходи за собственика на електрическа кола. С напредъка на технологиите, вече има все повече автомобили, при които батериите могат да изкарат между 10 и 20 години. Да покрият разстояние от 200-220-240 хиляди километра.

Тоест имаме автомобил на добра цена, който ще има нормални разходи за поддръжка (може дори да ни излезе по-евтин). Липсата на вредни емисии е движещата сила за налагането на тези превозни средства. Политиците ще работят все по-усилено върху прехода, който ще завърши с пълна забрана на МПС-та, които имат двигател с вътрешно горене. Това ще качва продажбите на нови електромобили още и още, което от своя страна ще увеличи предлагането на употребени такива.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

32 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини