Изграждането на 5G от Huawei във Великобритания е лудост, твърди САЩ

3
976

Американското правителство отново призова Великобритания да не работи с Huawei при изграждането на националните мобилни мрежи от пето поколение (5G).

В понеделник американската делегация, водена от заместник – съветника на САЩ по националната сигурност Мат Потингер, представи на Обединеното кралство нови доказателства за рисковете за сигурността, на които могат да бъдат изложени, ако използват инфраструктура на китайската технологична компания Huawei.

Техническото досие, споделено от американските служители, съдържа неща, за които те твърдят, че са нови и категорични доказателства защо Huawei е заплаха за националната сигурност на всяка една държава, чиито мобилни оператори използват техни базови станции за мобилните си мрежи. Делегацията каза на британските министри, че разрешаването на китайския технологичен гигант да изгради почвата на 5G в Обединеното кралство ще бъде „нищо друго освен лудост“.

Под напрежение

САЩ изказват своите притеснения в продължение на много месеци и оказват значителен натиск върху политическите си съюзници да прекратят използването на Huawei. Миналата седмица американските депутати предложиха законопроект, който ще забрани споделянето на разузнавателна информация със страни, които използват инфраструктура на Huawei.

През юли беше проведено проучване предназначено да открие дали съществуват дълбоки връзки между служителите на Huawei и китайските разузнавателни органи. Проведен от доцент от университета Фулбрайт във Виетнам и базирания в Лондон мозъчен тръст Henry Jackson Society, анализът установи връзки между някои служители на Huawei с „конкретни случаи на хакерство или индустриален шпионаж, проведени срещу западни фирми“.

Британският премиер Борис Джонсън остава на позицията си в изчакване и оценка на всички налични възможности.

„Британската общественост заслужава да има достъп до най-добрите възможни технологии. Ако хората се противопоставят на една или друга компания, тогава те трябва да ни кажат каква алтернатива искат, нали?“

Huawei последователно отрича твърденията, че китайското правителство ще използва инфраструктурата им за проучване на чужди сили. Обединеното кралство е готово да вземе окончателно решение дали да позволи на Huawei да изгради 5G мрежата в страна до края на месеца.

В изявление вицепрезидентът на Huawei Виктория Жанг заяви, че компанията ще бъде „силно съгласна“ с решението на премиера.

„Ето защо ние инвестирахме повече от 15 милиарда долара миналата година в изследвания и разработки, за да гарантираме, че нашите клиенти получават най-доброто, което искат. Huawei работи с телекомуникационните компании на Обединеното кралство от 15 години и очаква с нетърпение да предостави най-добрите технологии и да помогне на предприятия като BT и Vodafone да изпълнят ангажимента на правителството да изградят гигабитова широколентова връзка достъпна за всички.

„Уверени сме, че правителството на Обединеното кралство ще вземе решение въз основа на доказателства, за разлика от необосновани твърдения. Две парламентарни комисии на Великобритания заключиха, че няма техническа причина да ни забранят да доставяме 5G оборудване, а тази седмица ръководителят на MI5 заяви, че няма причина да мислим, че Великобритания може да бъде обект на китайско разузнаване през системите на Huawei“, се казва в медийното съобщение. 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари