Издатели се изправят срещу онлайн библиотека, предлагаща безплатно книги заради COVID-19

1
687

Появил се преди около десет години, сайтът The Internet Archive позволяваше на потребителите да „заемат“ актуални книги онлайн. До скоро те зависеха от броя физически копия, които реално библиотеката притежава и предлага за заемане на място. Сега обаче, поради заплахата от COVID-19 организацията реши да подари знание на хората и позволи на всеки да заеме неограничен брой от определена книга за до две седмици. Онлайн потребителите харесаха жеста, но авторите и издателите – не.

Според Гилдията на авторите, действието на The Internet Archive е неприемливо:

„Шокирани сме, че The Internet Archive ползва COVID-19 като извинение да предизвика закона за авторското право и с това да навреди на авторите, много от които вече са изправени срещу големи трудности“. Според писателя Джеймс Глайк пък „Това е поукрасен пиратски сайт.“

За решението си съобщи основателят на новия проект, Крис Фрийланд. По неговите думи около 650 милиона книги в момента стоят зад вратите на затворени публични библиотеки, за които по принцип си плащат чрез данъци гражданите (в САЩ). Според него действията на The Internet Archive са легални и не потъпкват нито един закон, макар че все още съдът не е разглеждал случая. „Заемането“ на виртуални книги е контролирано и е в рамките на 14 дни, макар че потребителите могат да ги заемат отново след това. Вече по закон е прието и библиотеките да сканират книги.

Според Джеймс Гримелман от Университета „Корнел“, организацията се поставя в неизгодна позиция със своята своеобразна акция: „Няма нито едно конкретно изключение на закона на авторското право, засягащо пандемиите„. Теоретично съдията може да отсъди в полза на The Internet Archive и да опрости нейното действие, но вероятността е малка. От друга страна обаче все още никой не е завел дело срещу организацията, въпреки че „промоцията“ е активна от почти седмица. Съдебните процеси ще излязат скъпо и на двете страни, а в момента със средствата трябва да подхождаме пестеливо, за да преживеем заплахата от новия коронавирус с минимални загуби.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари