Филми и книги са се опитвали да предадат ужасите на взрива на атомната бомба в Хирошима, но може само да си представите колко по-могъщ може да бъде този урок по история, ако се предаде чрез виртуална реалност. Това е амбицията зад The Day the World Changed – разтърсващ филм за виртуална реалност, който бе показан тази седмица на филмовия фестивал Tribeca в Ню Йорк.

The Day the World Changed, създаден от визионерите на VR медиума Габо Арора и Сашка Нессел, поставя въпроса какво катастрофите от миналото могат да ни научат за бъдещето. VR изображението носи пълното катастрофално въздействие на взрива на атомна бомба над Хирошима през Втората световна война. Бомбардировката и последвалото разрушаване на Нагасаки сложиха край на Втората световна война и спасиха безброй американски животи, но също така родиха и епохата на ядрените оръжия.

Режисьорите казват, че техният проект показва как виртуалната реалност може да надхвърли обикновените кина и зали, за да предизвика критични социални разговори и в крайна сметка промени. Филмът е продуциран с подкрепата на Иновационния фонд за филмови и медийни изследвания в университета „Джон Хопкинс“ и прави официална премиера на филмовия фестивал Tribeca 2018. AR/VR студиото Tomorrow Never Knows представя The Day the World Changed в сътрудничество с Международната кампания за премахване на ядреното оръжие (ICAN), която е носител на Нобелова награда за мир от 2017 г.

Построен като „интерактивен паметник на виртуалната реалност“, VR филмът привлича зрителите с ужасните впечатления на жертвите и оцелелите от атомни бомбардировки и тестване на ядрени оръжия чрез първокачествени свидетелства, визуализации на данни, триизмерно сканиране и фотограметрия. Филмът ще се показва между 20 и29 април на филмовия фестивал Tribeca 2018. Той е създаден с енджина Unity и след това ще бъде на разположение на SteamVR.

„Живеем във време, когато нашият главнокомандващ и лидери на други народи открито призовават за повече ядрени оръжия. Нашето намерение е да дадем глас на онези жертви на ядрената война и да поискаме от света да се изправи пред тази обща история и да признае истинския ужас на тези оръжия „, казват създателите на филма.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари