Японският технологичен гигант SoftBank ще изкупи голям брой акции на Uber в сделка, при която пазарната стойност на компанията се оценява на 48 милиарда долара – далеч под нейния таван от 68 милиарда.

Обезценяването е с близо 30 процента и отразява тревожната ситуация в Uber, чието ръководство се бори със съдебни дела, криминални разследвания и вътрешни сътресения относно корпоративната култура.

Така SoftBank ще притежава 17.5 процента от Uber и ще инвестира още 1.2 милиарда долара в компанията за споделено пътуване. SoftBank ще получи и две места в борда на директорите.

Въпреки това, сделката е важна и за Uber, тъй като компанията губи по 1 милиард долара на тримесечие и наличието на свеж капитал е добре дошло. Тя възнамерява да излезе на борсата през 2019 г., но преди това трябва да се стабилизира значително. Освен това, с навлизането на SoftBank трябва да се намали влиянието на бившия шеф на Uber Травис Каланик, който все още е в борда на директорите и е един от големите акционери.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!