fbpx
13.6 C
София

Изкуствена ретина от графен служи за интерфейс към зрителния нерв

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Учените от Мюнхенския технически университет представиха своето ново изобретение: изкуствена ретина за човешко око с интерфейс от графен, който генерира електрически сигнали, изпращани към мозъка от зрителния нерв.

Проектът е в начален стадий, но изглежда перспективен. Още през месец юни тази година той бе включен към много добре финансираната международната програма Graphene, поддържаща най-многообещаващите научни експерименти.

Ретината е вътрешната обвивка в дъното на окото, съдържаща чувствителни към светлината клетки. Те осигуряват преобразуването на светлинните вълни от видимата част на спектъра в нервни импулси. Изкуствената ретина е в състояние да върне зрението на хора със запазен зрителен нерв. Тя ще бъде съставена от няколко компонента, един от които е чувствителен към светлината материал. Графеновата обвивка служи за регистриране на сигнала и изпращането му към зрителния нерв.

Благодарение на своите характерни физични и електронни свойства, графенът е идеалния материал в тази конструкция. За разлика от сега съществуващите импланти, той осигурява великолепна биологична съвместимост с органите на човешкото тяло, благодарение на своята много добра гъвкавост и химическа стабилност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини