fbpx
12.3 C
София

Изкуствена фотосинтеза дава възможност за отглеждане на растения в пълна тъмнина

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Биолози от Калифорнийския университет са измислили как изцяло да се откажат от слънчевата светлина и въпреки това да ускорят растежа на растенията. Използвайки ацетат като източник на въглерод, учените успешно успяха да отгледат няколко култури и хранителни микроби в абсолютна тъмнина. Новият подход се оказа дори по-ефективен от естествения – така например производството на дрожди без светлина се ускори с рекордните 18 пъти. Перспективите пред технологията са огромни, твърдят авторите на представената в началото на седмицата научна работа. Изкуствената фотосинтеза ще опрости земеделието в облачните райони, ще изхранва и астронавтите и колонизаторите на други планети.

Учените допълват, че въпреки факта, че фотосинтезата е основният процес, който стимулирал растежа на растенията в продължение на милиони години, слънчевата светлина никога не е била идеалния източник на енергия. Растителните култури поглъщат средно само от 3% до 6% от слънчевата светлина. Изучавайки различни соли и естери, учените са стигнали до извода, че ацетатът – основният компонент на обикновения оцет, може да работи като значително по-ефективна система за заместване на фотосинтезата.

По време на своите изследвания учените са подавали ацетат на растенията, заобикаляйки естествената фотосинтеза, като всички изследвани обекти са били в тъмни камери без какъвто и да било достъп до изкуствени и естествени източници на светлина. Екипът е тествал своята нова технология върху най-различни организми, включително дрожди, зелени водорасли, гъбичен мицел, кава, домат, тютюн, ориз, рапица и зелен грах. Резултатите показаха, че всички тези растителни организми могат да се отглеждат в ацетатна среда в пълна тъмнина и в редица случаи дори значително по-ефективно, отколкото на слънчева светлина.

Според официално публикуваните данни обикновените водорасли, поддържани с ацетат, са нараснали четири пъти по-ефективно, а производството на дрожди се е ускорило с невероятните 18 пъти. Тайната на успеха на новата технология се крие във факта, че ацетатът изгражда своите молекулярни градивни елементи по време на работата на растителните клетки – с него културите бързо превръщат въглеродния диоксид и водата в полезни вещества, за да стимулират собствения си растеж. Според Маркъс Харланд-Дънауей, съавтор на изследването, тази изкуствена фотосинтеза има потенциала да промени парадигмата за това как хората се изхранват с помощта на растенията.

И още, освен че елиминира слънчевата светлина, изкуствената фотосинтеза намалява изискванията към земята и въздействието на селското стопанство върху околната среда. В дългосрочен план този подход ще бъде полезен както на Земята, така и в космоса. Повишената енергийна ефективност на растенията, например, ще позволи на повече членове на бъдещите космически екипажи да се хранят при по-ниска цена. Приложението на новото открие е изключително многостранно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини