fbpx
15.7 C
София

Изкуствените ембриони са вече реалност

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ембрионите, отгледани от стволови клетки, се използват за тестване на лекарства и изучаване на бременността. Но учените призовават да бъде забранено тяхното използваме за репродуктивни цели.

Изследователите от университета на Мичиган създадоха модел, имитиращ ембрион в първите стадии на развитие. Те са поставили стволови клетки в специална компютъризирана среда, в която по време на развитие на зародиша са подавани химически сигнали, стимулиращи формирането на едни или други тъкани.

Technology Review съобщи, че тази технология е разработена още преди няколко години. Към днешен ден учените преобразуват в ембриони 90% от използваните стволови клетки.

Засега изкуствените зародиши живеят само няколко дни и не могат да се превръщат в човек. Но тази технология се развива много бързо и не е далеч денят, когато по изкуствен път ще бъдат създавани ембриони, които нямат никакви разлики с оригиналните. Учените вече умеят да отглеждат ембриони на мишки, които се развиват в сурогатни майки. Но подобни експерименти с хора се считат за съвършено неетични.

Учените призовават властите да бъде разрешено отглеждането на изкуствени ембриони, понеже това силно ще подпомогне развитието на медицината и биологията. Но едновременно с това използването им с репродуктивни цели трябва да бъде строго ограничено.

Без ясно формулирани правила в тази област, скандалът с първите генетично редактирани деца може отново да се повтори.

Към днешен ден в сферата на регулирането на тези изследвания цари истински хаос. В САЩ например, действа поправката Дики-Уикър, според която всеки „организъм“ от човешки клетки се счита за ембрион. Отделно е политиката за ограничаване на абортите и като цяло ситуацията е твърде противоречива.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини