Изкуствените ембриони са вече реалност

4
767

Ембрионите, отгледани от стволови клетки, се използват за тестване на лекарства и изучаване на бременността. Но учените призовават да бъде забранено тяхното използваме за репродуктивни цели.

Изследователите от университета на Мичиган създадоха модел, имитиращ ембрион в първите стадии на развитие. Те са поставили стволови клетки в специална компютъризирана среда, в която по време на развитие на зародиша са подавани химически сигнали, стимулиращи формирането на едни или други тъкани.

Technology Review съобщи, че тази технология е разработена още преди няколко години. Към днешен ден учените преобразуват в ембриони 90% от използваните стволови клетки.

Засега изкуствените зародиши живеят само няколко дни и не могат да се превръщат в човек. Но тази технология се развива много бързо и не е далеч денят, когато по изкуствен път ще бъдат създавани ембриони, които нямат никакви разлики с оригиналните. Учените вече умеят да отглеждат ембриони на мишки, които се развиват в сурогатни майки. Но подобни експерименти с хора се считат за съвършено неетични.

Учените призовават властите да бъде разрешено отглеждането на изкуствени ембриони, понеже това силно ще подпомогне развитието на медицината и биологията. Но едновременно с това използването им с репродуктивни цели трябва да бъде строго ограничено.

Без ясно формулирани правила в тази област, скандалът с първите генетично редактирани деца може отново да се повтори.

Към днешен ден в сферата на регулирането на тези изследвания цари истински хаос. В САЩ например, действа поправката Дики-Уикър, според която всеки „организъм“ от човешки клетки се счита за ембрион. Отделно е политиката за ограничаване на абортите и като цяло ситуацията е твърде противоречива.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
бъдещето е в евгениката
бъдещето е в евгениката

След стотина години оптимизирането на генома на всяко новородено ще е стандартна процедура, осигуряваща на човек набор от специфични умения и способности в дадена област. А тези, които отказват да се възползват от генното модифициране, ще получат статут на аутсайдери, които не могат да предложат нищо особено на пазара на труда, затова и няма да получават нищо повече от най-необходимото в живота си. Ще стане също като в „Спектър“ на Сергей Лукяненко.

Палуестиниец
Палуестиниец

Е нали след 100 години хората няма да работят ?
Роботи и машини ще работят и произвеждат всичко, а ИИ ще твори творчество 🙂

Надблюдател
Надблюдател

А хората ако ги има какво ще правят: е освен харченето на презервативи 🙂 Аман от утописти. По скоро роботите ще са по тежките и уморителни дейности а по тъмнокожите ще са единствените спортисти и въопще спорта ще излезне от мода – освен за хазартни игри де. А хората ще контролират и ремонтират и ще подпомагат дейността на роботите. Е вижте фирмата Universal Robotics продава робот който се обучава да прави едни такива повтарящи се дейностти за които хората хич не им се кефят. А ще има пак една малка чест от хората коит още са по изобретяването и по… Виж още »

Канев
Канев