Изкуственият интелект е отнел 800 000 работни места във Великобритания

0
53

Amazon иска да използва само роботи в бъдещите си магазини; до 2018 г. Foxconn възнамерява да автоматизира 30 процента от заводите си, а Wendy’s ще инсталира информационни пунктове, захранвани от машини, в над 1000 свои магазина. Очевидно е, че роботите и изкуственият интелект променят начина, по който живеем и работим.

А във Великобритания и начина, по който изглежда пазарът на труда.

Ново проучване показва, че около 800 000 работни места на Острова са изчезнали заради изкуствения интелект. Други прогнози сочат, че в следващите две десетилетия 47 процента от работните места в Съединените щати могат да бъдат автоматизирани. Очаква се изкуственият интелект да навлезе в области, изискващи все по-комплексна дейност – от финансов анализ до анестезиология.

Добрата новина е, че затварянето на едни работни места води до отварянето на други. Пак във Великобритания работните места, които изискват абстрактно мислене, творчески задачи и разрешаване на проблеми, са се увеличили, тъй като машините заемат по-простите длъжности, освобождавайки на хората възможност за развитие в по-комплексни позиции. Същите тези нови длъжности са и по-добре платени – средно с 10 000 лири отгоре.

Хората няма да изчезнат, но нито една позиция не е напълно защитена от автоматизацията. Това означава, че трябва да повишим собствените си умения, които започват в училището и университета, но продължават и по време на кариерата ни. С достъп до правилните ресурси и обучение, хората могат да се развиват и да подобряват уменията си по същия начин, както това правят и роботите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари