fbpx
5.8 C
София

Изкуственият интелект AlphaGo ще играе Го с китайския шампион Ке Цзе

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Още веднъж ще можем да видим, дали човекът ще може да победи изкуствения интелект

 

През месец март тази година един от най-добрите играчи на Го в света Ли Седол изигра няколко игри с AlphaGo – компютърна система, специално създадена, за да играе Го. Най-общо казано, AlphaGo е комбинация от невронна мрежа с използване на политики (policy networks), ценностна невронна мрежа (value networks) и метода на Монте-Карло. За да постигне тези умения, AlphaGo е изиграл 160 000 партии Го, записани в сървърите на KGS, където играят майстори на тази игра от шести до девети дан. ИИ е организиран много интересно. Невронната мрежа с използване на политики играе партиите Го, а ценностната невронна мрежа играе с първата, като по този начин я оптимизира. В крайна сметка AlphaGo се стреми да спечели играта, а не просто да предсказва ходовете.

Особеното в Го е, че възможните позиции на дъската са от порядъка на десет на стотна степен (числото гугол) повече от възможните позиции в шахмата. Няма компютър, който да изиграе всички възможни партии и се налага създаването на ИИ, който може самостоятелно да взема решения.

 

Сега предстои партия на AlphaGo с китайския шампион Ке Цзе, който се е научил да играе Го още на 5-годишна възраст и се счита за гений в света на Го. Ке Цзе няколко пъти е побеждавал Ли Седол и каза, че има 60% шанс да победи AlphaGo.

Срещата е насрочена за месец октомври тази година в Китай, в провинция Хайнан.

След победата на Ли Седол, ИИ AlphaGo набра 3533 точки и зае четвърто място в световния рейтинг по Го. Оттогава компютърната система се издигна и вече заема второто място. На първо място е Ке Цзе. Ако компютърът спечели, световен шампион ще стане машината.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини