Изкуствен интелект може да определи дали сме болни от коронавирус след като чуе нашата кашлица

2
737

Изкуствен интелект може успешно да различава хората, които имат коронавирус от тези, които кашлят по друга причина. За човек е трудно, вероятно невъзможно, да направи разлика между кашлицата при различни случаи, използвайки слуха си.

Алгоритъмът обаче се е научил по машинен път да го прави

Изследователи от MIT са събрали информация за хиляди хора – как кашлят и начинът, по който те говорят. Чрез данните изкуственият интелект се е научил да различава хората с COVID-19 с точност от 98.5%, предават от The Independent.

Той се оказва безупречен в откриването на хора, които имат положителна проба, но нямат никакви симптоми. Преди пандемията, изследователите са използвали подобни технологии, за да откриват признаци за Алцхаймер.

Болестта, освен, че вреди на възможността човек да помни, отслабва гласовите струни. Невронната мрежа ResNet50 е алгоритъм, който е изработен да работи подобно на човешкия мозък. Обучен е да различава звуци, които се издават с различна степен на сила на гласовите струни.

Две други невронни мрежи са обучени да разчитат емоции в говора, които са свързани със заболяването Алцхаймер. Те следят и за промени в работата на дробовете и респираторната система като цяло при кашляне.

Комбинацията на тези три модела, заедно с алгоритъм, който открива мускулна деградация, помага на учените да създадат изкуствен интелект, който може да открива Алцхаймер. Както и такъв, който е адаптиран да открива COVID-19.

Звуците от говора и кашлянето се влияят от гласните струни и околните органи. Когато говорим, част от говора представлява нещо като кашлица и обратното. Също така, посредством говора, AI може да определи неща като пола на човек, майчиния му език и в какво настроение се намира в момента.

От Auto-ID лабораторията в MIT обясняват, че им е дошла идея да проверят дали биомаркерите за Алцхаймер могат да се употребят при диагнозата на COVID.

Събрали са над 70 хиляди записа на общо 200 хиляди изкашляния, което е най-големият комплект информация по темата. Около 2500 от пробите са от заразени с коронавирус пациенти. Те, плюс още 1500 други, са използвани за тренировка на модела. Чрез други 1000 е тествана точността на модела.

Четири от използваните биомаркери за откриване на Алцхаймер са се оказали от полза за идентифицирането на COVID-19. Това са силата на гласовите струни, настроенията, дихателната ефективност и мускулната деградация. Дори при хората без симптоми има промяна в начина, по който се произвеждат звуци.

Учените сега искат да вградят откритията си в приложение. То ще трябва да мине през проверка и одобрение от страна на Американската администрация по храните и лекарствата. Целта е потребителят да може да се изкашля на телефона си и да получи информация за потенциална инфекция.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари