Учените от университета в Еванстън, Илинойс, създадоха изкуствен интелект, който демонстрира по-добри резултати от средните човешки постижения при стандартните логически тестове. Това е важна стъпка в създаването на ИИ, който вижда и разбира какво правят хората.

Новият ИИ използва платформата CogSketch, създадена от лабораторията Forbus. Тази платформа дава на машините възможност да решават визуални проблеми и да разчитат чертежи с моментална обратна връзка за видяното. Машинният модел е тестван с помощта на прогресивните матрици на Рейвън (Raven Progressive Matrices). Това е стандартен тест, използван за оценката нивото на интелекта и абстрактното мислене на тествания.

Учените считат, че този тест е най-точният индикатор за „чист интелект“, който обективно оценява възможността за забелязване на закономерности, връзки, шаблони, извличане на примери и тяхното решаване. Възможността за решаване на сложни визуални проблеми е една от основните особености, по която човекът се различава от ИИ. Ако машината се научи да прави връзка между предметите и явленията, то пропастта между човека и компютър съществено ще се намали.

Абстрактното мислене е областта, в която хората традиционно печелят, но ИИ вече се проявява и в тази сфера.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
MuadibАнонименSkyNet Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
SkyNet
SkyNet

Аиииииииии….
Кво стана ?

Анонимен
Анонимен

Кво стана. Поколения на функционално неграмотни на запад от нас, има от доста десетилетия и столетия дори. Де е капитализъм – все е така. Вече и в РБ..

Muadib
Muadib

Едно време хората с пачи пера са писали златни мисли. Сега със златни пера се пишат пачи мисли. Визирам горенаписаното.