Изкуствен интелект по-добре подбира донорите на черен дроб от лекарите

1
285

Изкуственият интелект много по-добре подбира подходящите донори за трансплантация на черен дроб, отколкото истинските живи лекари. До това заключение са стигнали експертите от Austin Health (Австралия), виждайки в действие работата на изкуствения интелект, който за намиране на подходящия донор използва същият механизъм, както и сайтовете за запознанства, където се подбират бъдещите идеални партньори.

И така, програмата използва широко достъпна информация, за да предскаже дали донорския черен дроб дълго ще служи на новото тяло. Специалният алгоритъм анализа информацията за донорите, реципиентите, трансплантациите и успешно прогнозира изхода на трансплантацията в 5 от 6 случая. За сравнение, прогнозите на най-компетентните лекари са верни в 4 от 6 случаи.

Към момента все още няма приета методика, позволяваща да се определи най-безопасният и ефективен начин за използване на донорски черен дроб. Ситуацията се усложнява още от факта, че донорските черни дробове са много по-малко от списъка на хората, нуждаещи се от трансплантация. И всъщност, право на грешка просто няма. Но на практика, ако черният дроб не е подходящ за реципиента, то той трябва да се заличи. Ако програмата успява по-успешно да определя дали това е подходящият черен дроб, то това ще помогне за по-ефективното използване на наличните донорски органи.

Уникалният алгоритъм за оценка е разработен от изследовател на име Ямуна Канкинаге от Университета на Мелбърн. Компанията Austin Health скоро ще проведе клинични изпитания на алгоритъма в полеви условия.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари