fbpx
17 C
София

Изкуствен интелект предупреди Турция за очаквана суша, експертите са съгласни

Най-четени

ChatGPT, чатботa с изкуствен интелект, прогнозира, че Турция може да бъде изправена пред сериозен недостиг на вода поради неотдавнашното нарастване на населението, с което твърдение и експертите се съгласиха.

На въпроса за последиците от изменението на климата за Турция ChatGPT отговаря, че тъй като страната се намира в особено уязвим регион, повишаването на температурите може да засегне селскостопанските продукти и производството на водноелектрическа енергия, което ще доведе до повишаване на цените на храните и енергията. Възможно е също така да се стигне до сериозен недостиг на вода поради нарастването на населението и лошите практики за управление на водите.

Чатботът също така препоръчва на Турция да намали зависимостта си от водната енергия.

По данни на Министерството на енергетиката водната енергия съставлява най-голямата част от общата инсталирана мощност на страната – 30 %.

Съгласявайки се с ИИ относно степента на риска, Алис Хил, експерт по изменението на климата в базирания в САЩ мозъчен тръст Съвет за международни отношения (CFR), заяви, че през 2022 година в Турция е преживян най-топлият декември от 50 години насам.

Тя подчерта, че според прогнозите през 2040 година Турция ще е сред 30-те държави, които ще изпитват недостиг на вода.

ChatGPT подчерта също, че изменението на климата може да предизвика нови миграции от съседни държави, като Сирия и Ирак към Турция, като увеличи икономическата и социалната уязвимост. Това може да доведе и до вътрешна миграция от селските райони към градските центрове в страната.

Експертите също така предупредиха, че нови миграционни потоци могат да се задействат, тъй като Средиземноморският регион става все по-сух и горещ.

Професор Тим Бентън, изследовател в базирания във Великобритания мозъчен тръст „Чатъм хаус“, заяви, че ако селскостопанските дейности станат неустойчиви поради суша, особено след земетресенията в Кахраманмараш, може да се наблюдават нови миграционни потоци.

Изкуствения интелект също така напомни, че няма достатъчно снеговалежи, особено в Истанбул, а това е лоша новина за реките и потоците, които захранват язовирите.

Хил, който беше и съветник на бившия президент Барак Обама по въпросите на изменението на климата, предупреди за тежка суша до 2023 година, като заяви, че водните запаси на Истанбул са спаднали до най-ниските си нива, но потреблението на вода продължава да се увеличава.

„Трябва да има предупреждения за ограничаване на потреблението на вода.“

съветва тя

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини