AI, алгоритми или просто код, независимо как ще го наречете изкуственият интелект ще заема все по-голям дял от ежедневието ни, докато не постигнем пълната сингулярност или луд учен създаде самоуправляващ се Skynet и човечеството приключи съществуването си. Дотогава обаче ще чуваме основно положителни новини в това отношение и computing.co.uk ни съобщават именно една такава новина вчера.

Двама учени от Университета при Хайфа – Алекс Фрид и Лари Маневитц, създали посредством алгоритми от областта на машинното обучение и изкуствения интелект, метод, който разпознава наличието на дислексия в учудващо висок процент. Те подложили 32-ма ученика на LDT (Lexical Decision Task) тест. 17 от тези ученика били диагностицирани предварително с дислексия. LDT тестът представя поредица от букви на екран пред тестваният обект, карайки го да открие дали те представляват смислови единици или не. За целите на своето изследване, Фрид и Маневитц наблюдавали движението на очите на тестваните ученици, докато в същото време била изследвана мозъчната им дейност чрез поставени електроди на главата им. Обучавайки своите ML (machine learning) алгоритми, учените успели да извлекат резултати на базата на 60 „най-добри“ отличителни характеристики, постигайки забележителен резултат – 79% успех.

„Тяхната цел обаче не била да използват машинното обучение просто за диагностициране. Една от теориите за причините за дислексията, която засяга 10% от населението, е че различни части на мозъка, участващи в декодирането на написания текст, оперират асинхронно, така че сигналите пристигат в объркан ред“, обяснява Джон Ленърд от медията. „Колкото е по-голямо разминаването, толкова по-трудно ще му е четенето на субекта. Най-голямата разлика между дислексиците и другите хора била наблюдаваната активност в лявото полукълбо на мозъка, особено левият темпорален лоб. Той се смята от дълги години за важна част в процесите по интерпретиране на писаното слово“.

Пълният текст на изследването може да откриете тук (PDF).

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Изидороsesu Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
sesu
sesu

Не ни трябва аi мето има дислекси – давай на кисело мляко и плодове.

Изкуствен интелект разпознава дислексия с ТОНОСТ от над 70%

Изидоро
Изидоро

И за какво му е на ИИ да разпознава дислексия ?
Дислексията се разпознава за секунди с просто наблюдение.
Но… ето къде е заровено кучето :
Хората с дислексия не само, че не са болни, те са много по-талантливи от другите. Но са талантливи не в посока, която се харесва на сатанистите от NWO. Хората с дислексия са изключително креативни в изкуството, музиката, поезията. Това не са качества, които се ценят от NWO.

Изидоро
Изидоро

И разбира се – евреи намесени в разработката.
Как без евреи? 🙂