Американски специалисти създадоха ИИ, който по постовете и лайковете на потребителите във Facebook може да определи, дали те са зависими от алкохола, тютюна и наркотиците. Научната работа е публикувана в ArXiv.org.

Според статистиките, всеки 10-ти американец на възраст над 12 години страда от една или друга форма на зависимост. Има статистики и за другите държави. В последно време учените намират връзка между личността и склонността за употреба на различни вещества. Така например, пушачите са по-отворени, но не са така добросъвестни, в сравнение с непушачите, като под добросъвестност се има се предвид самодисциплината, изпълнението на задълженията, стремежа за постигане на целите. Употребата на алкохол корелира със социалността и екстравертността.

Хората използващи социалните мрежи съобщават в интернет много информация за своите интереси и за характерните черти на личността си. Учените предположиха, че постовете и лайковете могат да покажат вредните навици на потребителите. Те използваха невронна мрежа с машинно обучение, тренирана с помощта на три бази данни, събрани за периода 2007-2012 година за нуждите на психологическите тестове myPersonality. Първата е с 21 милиона записи на 100 000 Facebook потребителя, втората съдържа 5 милиона лайкове на 250 000 потребителя, а третата съдържа наличието на зависимости в 13 500 потребители. При обучението, тези данни са комбинирани по най-различен начин.

След тренировката, системата се научи да разпознава вредните навици на човека. Вероятността за разпознаването на пушач е 86%, вероятната причинно-следствена връзка за употреба на наркотици е 84% и вероятността за злоупотреба с алкохол е 81%.

Открита бе корелация между съдържанието на постовете, интересите на потребителите и различните зависимости. Изкуственият интелект определи, че любителите на спиртни напитки и на цигарите твърде често използват думи, свързани с движение и придвижване – вървене, бягане, автомобили и т.н. Думите, изразяващи злоба (ненавист, убиване) се свързват с употребата на наркотици. Кой знае защо ИИ реши, че пиещите повече алкохол хора обичат филма „V като Вендета“, а наркоманите слушат Radiohead, The Cure и Depeche Mode.

Трябва да се отбележи, че положителната корелация в този случай не показва причинно-следствена връзка и че за да се повиши точността на резултатите е необходим много по-голям обем информация.

Научната работа е публикувана в ArXiv.org (pdf).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари