fbpx
-1.2 C
София

Изкуствен интелект спечели $1 милион от NFT картини

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Изкуственият интелект Botto спечели своя първи милион щатски долари продавайки на NFT аукциони създадените от него картини.

ИИ художникът всеки ден създава стотици изображения, но към аукционите се изпращат единствено картините, за които са гласували потребителите. Интересно е, че да вземат участие в гласуването могат единствено притежателите на криптовалутата Botto.

На първия етап изкуственият интелект създава поредица от думи и предложения, след което невронната мрежа Vector Quantized Generative Adversarial Network на тяхна база генерира изображения, като използва самообучаващи се алгоритми и база данни с картините на реални майстори. На втория етап специализираният софтуер Contrastive Language-Image Pre-training определя нивото на съответствие на картината създадена от този ИИ с поредицата от думи.

След това се формира описване на изображението с помощта на езика GPT-3, който създава до десет фрагмента абстрактни стихотворения. Най-подходящият вариант се избира от реални хора, които обслужват криптовалутата Botto.

Всеки ден този ИИ генерира 300 изображения. Притежателите на цифровата валута Botto могат да гласуват за една от тези 350 картини, създадени от софтуерния художник в продължение на една седмица. Най-популярната се преобразува в незаменим токен и се продава в SuperRare.

Засега на този аукцион са продадени шест картини на изкуствения интелект. Първите са продадени при цена 300 и 400 хиляди щатски долара, а четвъртата – за 81 хиляди щатски долара. Получените средства, с изключение на 15% комисионна за аукциона, се инвестират в развитието на проекта Botto.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини