Изкуствен интелект създаде ваксина от грип

7
1334

Business Insider съобщи, че екип учени от австралийския университет Флиндърс са използвали изкуствения интелект SAM, предназначен за анализа на огромно количество молекули, за създаване на ваксина от грип.

На първия етап алгоритъмът с елементи на изкуствен интелект е трениран с данни за веществата, които активират човешката имунна система. Задачата на ИИ е била да разбере по какво се различават работещите съединения от неработещите и да ги класифицира.

След това изследователите са стартирали втора програма, която синтезира база данни от трилиони възможни молекули. Полученият по този начин огромен масив е даден за анализ на SAM. След като пресял тази информация ИИ алгоритъмът е успял да подбере най-добрите кандидати за ролята на имунни съединения за човека. Подбраните по този начин молекули след това са синтезирани в лабораторията на института. Проверката за тяхното действие е направена с помощта на човешки и животински кръвни клетки.

Експериментът показа, че веществата, предложени от SAM повишават ефективността на ваксината от грип многократно повече в сравнение с всички известни към днешен ден алтернативи. Съвсем скоро учените възнамеряват да потвърдят ефективността на новата ваксина чрез клинични тестове на хора.

Авторите на изследването и на научната работа подчертават, че използването на тази нова технология може да икономиса стотици милиони долари и да намали времето за разработване на нови лекарства с няколко десетилетия.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
1 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Това ИИ развали естествения контрол на населението.

Антон
Антон

Не се притеснявайте някой ще купи патента и никога няма да го видите на бял свят или ще го преправи така че да се налага да се имунизирате всяка година 😉

Алекс
Алекс

Е то е нормално да се имунизираш всяка година. Грипа за това още го има зачото вируса се променя много бързо.

Палестуениец
Палестуениец

Няма изкуствен интелект 🙂
Просто компютърни алгоритми с машинно обучение.
Как може технологичен сайт да не може да направи разлика между едното и другото ?
Ясно е че сайта не претендира да е сериозен, но да не се правят такива елементарни грешки. Дори и децата правят разлика между ИИ и алгоритъм с машинно обучение.

Ратнемок
Ратнемок

А за какво заболяване ще се използва тази ваксина ОТ грип, че не ми става ясно?

Efix
Efix

Но това няма да намали цената им …

Nature
Nature

Природният Интелект(ПИ) с лекота преодоля ваксината създадена от Изкуствения Интелект(ИИ) и то още в края на първия грипен сезон.