Изкуствен интелект ускорява и подобрява качеството на рендираните изображения

0
42

В съвременните филми често се вмъкват невероятни кадри и сцени, генерирани от мощни компютърни системи с помощта на специализиран софтуер за рендиране. Програмата пресмята всеки кадър на бъдещото видео, използвайки подробно описание на триизмерното виртуално пространство. Колкото повече полигони и светлинни източници се използват, толкова по-качествено е изображението, но едновременно с това кардинално се увеличават необходимите ресурси на компютърната система, извършваща сложни математически пресмятания.

Един от начините за намаляване на изискванията към системата е съкращаване броя на полигоните и броя източници на светлина. Но този подход води до появата на погрешност, която вмъква цифров шум в изображенията.

За решаването на този проблем, специалистите на Disney Research, Pixar Animation Studios и Калифорнийския университет с Санта Барбара създадоха нова технология за премахването на този шум от изображенията, получени чрез скоростно рендиране. Използват се невронни мрежи, дълбоко машинно обучение и изкуствен интелект. Използването на тези смарт технологии в рендирането повиши неговата скорост и намали изискванията към хардуера.

За обучението на невронната мрежа са използвани милиони кадри от анимационните филми на Pixar, от които са използвано по две версии с различно качество. След обучението, новият ИИ е успял самостоятелно да повиши до максимално ниво качеството на кадрите на филмите „Cars 3“ и „Coco“, въпреки огромната разлика в стила и цветовата палитра.

Новата технология се счита за революция в премахването на цифровия шум от рендираните изображения.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за