Програмистите на новозеландската организация Netsafe суздадоха бота Re:scam за борба с интернет мошениците. След получаването електронния адрес на измамника, новият ИИ започва безкраен разговор и по този начин отвлича вниманието от потенциалните жертви върху себе си.

Масовата електронна кореспонденция отдавна се използва за сдобиването с чужди лични данни, които биха могли да се използва за достъп до акаунтите и банковите сметки. За 2014 и 2015 година интернет мошениците са нанесли вреди за около $1,2 милиарда. Борбата с тези действия не е лесна, понеже злоумишлениците непрекъснато усъвършенстват своите методи.

Re:scam е в състояние да отговаря на съобщенията от мошениците. Ботът избира една от различните тактики на поведение, които неговите създатели наричат „личности“. На мошениците се изпраща съобщение-въпрос, а системата е програмирана да продължава разговора колкото е възможно повече. По този начин организацията се надява да отвлече вниманието на измамниците от реалните жертви – като ги накара да общуват с компютър.

Ето няколко примера:

Искате ли да станете член на великата масонска организация?
Искате ли да получавате по $5 милиона всяка седмица? Ако искате да станете успешни, пишете ни.
Скъпи масони. Каква приятна изненада. Аз с удоволствие ще се включа във вашето тайно общество.
Играете ли тото? Ние никога не почиваме – моля, запълнете таблицата по-долу, за да получите $5 милиона.
Браво. За да не ме проследят, ще изпращам номера на сметката постепенно – само по една цифра. Готови ли сте?

Освен това, Re:scam събира и класифицира информацията за злоумишлениците и се самообучава с разговорите. Към днешен ден ботът е изпратил над 16 000 писма и е изгубил на престъпниците 23 дни и 14 часа време.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари