fbpx
23.5 C
София

Излезе бетата на Fedora 34 с GNOME 40 и компресия във файловата система BTRFS

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Организацията Fedora Project представи бета версията на операционната система Fedora 34. Новите ISO дискови образи са достъпни за Fedora Workstation, Fedora Server, Fedora IoT, Fedora Spins, Fedora Labs и Fedora за ARM архитектурата. Една от най-важните промени е използването на графичната десктоп среда GNOME 40 във Fedora Workstation.

Десктоп средата GNOME 40 е следващата версия на GNOME 3.38, която се използваше в дистрибуцията Fedora 33, излязла миналата година. Работната среда е претърпяла съществени промени и силно подобрява впечатленията от десктоп среда GNOME.

В операционната система Fedora 33 е реализирана прозрачната компресия в средата на файловата система BTRFS, което освобождава значителен обем дисково пространство и удължава живота на флаш дисковете. Използваната компресия ускорява четенето и записа на данни в големите файлове. Разработчиците и програмистите на BTRFS споделят, че ще продължат да подобряват тази файлова система. Подобрена е организацията на работа при използването на няколко монитора – при настройката на показването на десктопа на всички екрани, превключвателят на работните пространства сега се показва на всички екрани, а не само в основния.

Друг нов момент във Fedora 34 е замяната на PulseAudio с PipeWire. Това решение значително подобрява качеството на аудиото и сега Fedora е много по-подходяща за работа с професионален звук с изключително малка латентност.

Бета версията на Fedora 34 може да бъде изтеглена от официалния уеб сайт на проекта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини