fbpx
5.7 C
София

Излезе версия 0.5 на блокатора на реклами от ново поколение Privaxy

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Излезе Privaxy 0.5, прокси сървър за блокиране на реклами и кода за проследяване на посещаваните от потребителя сайтове. Реализацията на блокатор на реклами във вид на отделен локален прокси сървър дава възможност за неговото използване в качеството на универсално решение, което може филтрира рекламите не само в браузърите. Прокси сървърът Privaxy не зависи от ограничения на браузъра, каквито например налага третата версия на манифеста на Google Chrome. И още, по този начин се постига много по-висока производителност, а изискванията към ресурсите са значително по-ниски.

Така например, при зареждането на списък с 320 000 различни филтри, Privaxy има нужда от само 50 MB памет, като осигурява филтрирането на хиляди транзакции в секунда. Кодът на Privaxy е написан на програмния език Rust и се разпространява под AGPL v3 лиценза. Предлагат се версии за Linux (AppImage, deb), Windows и macOS.

Начинът на работа на Privaxy се свежда до разгръщането на междинен филтър между потребителя и уеб сайтовете, като се използва подмяна на TLS сертификатите за прихващане съдържанието на криптираните HTTPS сеанси и за скриване на предупрежденията за възможна MITM атака. Интересно е, че Privaxy генерира свой собствен локален коренов сертификат, който потребителят трябва да постави в хранилището за сертификати ( за Linux – /usr/local/share/ca-certificates/) и използва localhost:8100. Предлагат се два варианта на тази програма – във вид на конзолно приложение и версия с графичен интерфейс, който нагледно показва активността и статистиките на блокираните реклами и следящ код.

Освен изрязването на рекламите на база URL маски, Privaxy предоставя възможност за заместване на JavaScript кода и CSS стиловете на HTML съдържанието. Друг важен момент е, че Privaxy е съвместим с филтрите на Adblock Plus, включително Easylist.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини