Излезе втората бета на операционната система Haiku

10
2080

Официално бе публикувана втората бета версия на операционната система Haiku R1. Първоначално проектът излезе като отговор на закриването на ОС BeOS и се развиваше под името OpenBeOS, но през 2004 година бе преименуван заради претенции, свързани с използването на търговската марка BeOS. Първата бета на тази ОС излезе през месец септември миналата година и оттогава са направени доста промени. За да може всеки да оцени работата на новата версия на Haiku са подготвени няколко зареждащи Live дискови образи (x86, x86-64). Сорс кодовете на операционната система Haiku в по-голямата си част се разпространяват под свободния MIT лиценз, с изключение на някои програмни библиотеки, медийни кодеци и други проекти.

ОС Haiku е предназначена за персоналните компютри и използва собствено ядро с модулна архитектура, специално оптимизирано за максимално висока отзивчивост на действията на потребителя и за възможно най-ефективното изпълнение на многонишкови и многопоточни приложения. За разработчиците е представен обектно ориентиран API. Новата ОС директно се базира на технологиите от BeOS 5 и осигурява двоична съвместимост с приложенията за тази ОС. Минималните системни изисквания за стартирането и използването на Haiku R1 са процесор Pentium II и 256 MB оперативна памет. Препоръчителните изисквания са Intel Core i3 и 2 GB RAM.

В Haiku R1 се използва файловата система OpenBFS,  която поддържа разширени атрибути на файловете, журнален запис, 64-битови указатели, поддръжката на мета тагове, като за всеки файл е възможен записа на атрибут във вид на двойка тип ключ-значение, което прави файловата система подобна на база данни. Въведени са и специални индекси за ускорена работа с файловете, което е аналогично на индексираните файлове от базите данни. За организиране структурата на директориите се използва B+ tree дървовидни структури. От кода на BeOS в операционната система Haiku е прехвърлен кода на файловия мениджър Tracker и на таскбара с име Deskbar, сорс кодовете на които бяха отворени след слизането на BeOS от сцената.

През изтеклите почти две години от излизането на предишното обновяване, в развитието на Haiku са взели участие 101 разработчици, които са направили над 2800 промени и са затворили 900 съобщения за грешки и заявки за реализация на нови функционалности.

Основни нововъведения и промени в ОС Haiku R1

Подобрена е работата при екрани с висока плътност на пикселите (HiDPI). Осигурено е коректно мащабиране на елементите на интерфейса. За ключов фактор при мащабирането се използва размера на шрифта, в зависимост от който автоматично се избира мащабът на всички останали елементи на интерфейса.

В Deskbar панела е реализиран режима Мини, при който панелът не заема цялата ширина на екрана и се променя динамично в зависимост от разположените в този панел иконки. Подобрен е режимът за автоматично отваряне на панела, който увеличава своя размер само след посочване с мишката, като в стандартен режим се показва по-компактен вариант.

Добавен е интерфейс за настройка на устройствата за въвеждане на информация, в който са обединени конфигуратора на мишката, клавиатурата и джойстика. Вече се поддържат компютърни мишки с повече от три бутона; възможно е настройването на различни действия с помощта на бутоните на мишката.

Обновен е уеб браузърът WebPositive, който сега използва новата версия на енджина WebKit и е оптимизиран за понижено използване на паметта.

Подобрена е съвместимостта с POSIX и са портвани голяма порция нови програми, игри и графични приложения. Новата Haiku R1 вече може да стартира LibreOffice, Telegram, Okular, Krita и AQEMU, както и игрите FreeCiv, DreamChess и Minetest.

В инсталатора е добавена възможност за изключването на незадължителните пакети при инсталирането, но които са включени в инсталационния дисков образ. При настройването на дисковите дялове се показва повече информация за дисковете, възможно е да се избере криптиране на системния дял и се показва информация за свободното дисково пространство, както и за размерите на вече съществуващите дискови дялове. Реализирана е опция за бързо обновяване от Haiku R1 Beta 1 до версия Beta 2.

В терминала е осигурена емулацията на клавиша Meta. В настройките може да се зададе ролята на Meta да се изпълнява от клавиша Alt/Option, която се намира от лявата страна на спейса. Десният Alt си запазва значението.

Реализирана е поддръжката на бързите NVMe флаш дискове и тяхното използване като стартиращи дискове.

Разширена и стабилизирана е поддръжката на USB3 (XHCI). Добавена е възможността за зареждане на операционната система от USB3 устройствата и е осигурена коректната работа с различните устройства за въвеждане на информация.

Добавено е зареждане при компютърни системи с UEFI.

Направени са редица промени по стабилизиране работата и производителността на ядрото. Премахнати са почти всички грешки водещи до забиване или крашване.

Кодът на мрежовите драйвери е импортиран от FreeBSD 12.

Да напомним, че още в предишната бета на Haiku бяха реализирани графичен интерфейс за инсталиране и деинсталиране на програми и за обновяванията на системата, автоматичното монтиране на пакетите се осигурява от специалния компонент на ядрото – packagefs, добавен е подробен мрежови конфигуратор, а интерфейсът е модернизиран. Разширени са възможностите на мултимедийната система. Поддържа се HTTP и RTSP стрийминга, подобрено е FFmpeg декодирането. Преработена е реализацията на DVB тунера, Разширена е поддръжката на стартирането на виртуални машини.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари